Rand Paul nekiment Cheneynek

A mondat, amit ritkán lehet hallani egy népszerű republikánus politikus szájából: “Nem hibáztatom Obamát.”

Az elnöki reményeket dédelgető republikánus Paul nyílt támadást intézett Dick Cheney egykori alelnök ellen, és a hétvége legtöbb figyelmet kapott belpolitikai hírét okozta az NBC vasárnap reggeli politikai beszélgetős műsorában. És közben Barack Obama amerikai elnököt védte, az Irakban kialakult polgárháborús helyzettel kapcsolatban.
A republikánus vezetés, élükön a 2003-as iraki inváziót támogató – és Cheney esetében azt megtervező és létrehozó – politikusok az ISIS előretörése után igyekeztek arról meggyőzni a közvéleményt, hogy a helyzetről egyes egyedül a gyengekezű Obama tehet, amiért a 2011-es iraki kivonuláskor az összes amerikai katonák kivonta a közel-keleti országból. Rand azonban eltért ettől a narratívától.
A párt libertáriánus szárnya kedvencének számító Rand az NBC-nek kijelentette, hogy nem hibáztatja Obamát a helyzetért, és felvetette: esetleg azoknak is lehet némi közük a mostani iraki helyzethez, akik 2003-ban támogatták Irak megszállását.
Szerinte azoknak kéne kérdésekre válaszolniuk, akik akkor mindenáron Szaddam Huszein megdöntését akarták elérni, hogy vajon felmérték-e akkor, milyen eredményt hoz majd a beavatkozás. “Ezek ugyanazok az emberek, akiket rémülettel tölt, el, hogy Irán mit érhet el a mostani helyzetben, és megértem az aggodalmukat” – tette hozzá.
Cheney még aznap válaszolt a népszerű republikánus politikusnak, miközben az ABC vasárnapi beszélgetős politikai műsorában védte meg az iraki háborút támogató döntéseit. “Ha a 11-12 évvel ezelőtti döntések helyességét vitatjuk, nem tudunk aminket fenyegető mostani veszéllyel foglalkozni” – jelentette ki Cheney.

Majd személyesen Rand Paulnak válaszolva kijelentette: Paul az izolációs politikában hisz, aki szerint semmi keresnivalója nincsen az Egyesült Államoknak a közel-keleten, pedig – jelentette ki Cheney – az országnak alapvető érdeke kívánja azt meg. És közölte: szerinte amerikai csapatokat kéne küldeni Irakba az iszlamista lázadók elleni harcra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez