Életveszélyben a navajo indiánok

Szükségállapotot hirdettek ki az arizonai Navajo Nation indián rezervátumban a környéken tomboló erdőtüzek miatt.

A Navajo Nation (Navajo nemzet) a navajo indiánok lakhelye, félautonóm államalakulat, amely három amerikai állam, Arizona, Utah és Új-Mexikó területén fekszik. Az Egyesült Államok legnagyobb törzsi rezervátuma egyben természetvédelmi terület is.
A Navajo Nation elnöke, Ben Shelly szükségállapotot hirdetett ki, mert az Assayii-tó környékén tomboló erdőtüzeket június 13-a óta nem tudják eloltani. A lángok már 13,250 hektáron pusztítanak, és a veszélyeztetett terület tovább nő. Az elnök közleményében azt írta, hogy az indián törzs minden lehetséges eszközével és emberével részt vesz a munkálatokban.
Minden navajo szervezeti egységet és programot arra utasítottam, hogy erőforrásait csoportosítsa át az Assayii-tó körüli tűz megfékezésére. Mindent meg kell tennünk azért, hogy gátat szabjunk a lángok továbbterjedésének. A száraz, forró idő sajnos nem kedvez a munkának, ezért a helyzet romlására készülünk – írta a közleményben Ben Shelly.
Sajtóértesülések szerint legalább 50 navajo indián van életveszélyben a területen, és négy épület teljesen megsemmisült. Ezek azonban csak becslések, hiszen a tűzvész miatt pontos adatok még nem állnak rendelkezésre a károkról. Az indián törzs megsegítésére arizonai tűzoltók érkeztek a területre. A tüzet egyébként nagy valószínűséggel emberi mulasztás okozta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez