A szélsőségesen pártos politika csapdájában az USA

A kompromisszumkereső, ideológiailag középen álló többséget egyre jobban kiszorítja a kizáróan csak a jobboldal, vagy csak a baloldal politikai értékeit követő “kisebbség”.

A Pew kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint egyre távolabb és távolabb kerülnek egymástól a magukat demokratának és republikánusnak valló emberek, akik egyre inkább csak a saját politikai ideológiájukat fogadják el minden kérdésben, és képtelenek a kompromisszumra.
Kiszorítják a többséget, akik a felmérés szerint nem vallanak csak konzervatív, vagy csak liberális értékeket, és akik szerint a két pártnak képesnek kellene középen találkoznia, és kompromisszumos megoldást keresnie a vitás kérdésekben.
A felmérés szerint az elmúlt húsz évben megkétszereződött azoknak a száma, akik minden kérdésben liberális, vagy konzervatív véleményen vannak, és egyre nagyobb a széthúzás közöttük: a két párt között szinte minimálissá vált az ideológiai átfedés.

Amit csak rosszabbá tesz, hogy utálják egymást: a republikánusok 43 százalékának van nagyon negatív véleménye a demokratákról, míg majdnem minden negyedik demokrata utálja a republikánusokat. És sokan közülük azt gondolják, hogy a másik oldal veszélyezteti az országot. Azt társadalmi közegük is erősíti, ugyanis a felmérés szerint az erősen pártos emberek közeli barátai is hasonló politikai nézeteket vallanak. “Ideológiai silókban élnek” – ahogy a Pew jelentése fogalmaz.

Ezek után nem meglepő, hogy képtelenek a kompromisszumra. Egy olyan időszakban, amikor a kongresszust gyakorlatilag teljesen megbénítja a pártosság, mert egyik oldal sem hajlandó a legcsekélyebb engedményre sem a másik oldallal szemben.
Bár a politikai értékeket nézve az amerikaiak legnagyobb része középen áll, számuk egyre jobban csökken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez