Gyerekbevándorlók miatt bajban az USA

Tízezerszám érkeznek gyerekek, felnőtt kíséret nélkül az Egyesült Államok déli határára, aki veszélyes utazást vállalnak teljesen egyedül. Az illegális bevándorlók egyre nagyobb gondot okoznak az amerikai kormányzatnak.
Egyre több és több gyerek próbálkozik meg azzal, hogy a mexikói határon átszökve az Egyesült Államokba jusson, méghozzá teljesen egyedül, szülői kíséret nélkül. Míg 2011 számuk alig volt több, mint négyezer, 2013 októbere óta eltelt nyolc hónapban már több mint 47 ezer fiatalkorút fogtak el az amerikai határőrség tagjai. Szinte mindannyian Közép-Amerikából érkeztek.
A gyerekek leginkább két okból érkeznek az USA-ba. Egyrészről menekülnek a hazájukat ellepő erőszak elől. Aktivisták elmondása szerint a gyerekek arról számolnak be, hogy bűnszervezetek arra kényszerítik őket hazájukban, hogy bandákhoz csatlakozzanak, és ha nemet mernek mondani, annak rokonaik isszák meg a levét – megfenyegetik és bántalmazzák őket. Az USA-be menekülő gyerekek ráadásul egyre fiatalabbak és fiatalabbak, és egyre több közöttük a lány, akik annak ellenére vállalják a veszedelmes utazás, hogy köztudott, hogy nemi erőszak veszélyének vannak kitéve.
A gyerekek leginkább szeretnének csatlakozni az Egyesült Államokban élő családtagjaikhoz. Az ENSZ adatai szerint, a határt átlépő gyerekek harmadának él egy, vagy több szülője az Egyesült Államokban. Az illegálisan érkező gyerekeknek a szülei szintén illegálisan élnek az USA-ban, és csak úgy van esélyük arra, hogy újra találkozzanak, ha engedély nélkül kelnek át a határon.
És hozzájárult a gyerekek nagy számához az is, hogy elterjedt Közép-Amerikában az a pletyka, hogy a gyerekes családokat nem fogják kitoloncolni az amerikai hatóságok, és ezt a hamis információt az embercsempészek is előszeretettel terjesztik, hamis reményt csepegtetve az általuk kihasznált emberekbe.
Mindez komoly, lassan már-már megoldhatatlan problémát jelent az amerikai hatóságoknak, amelyek alig bírnak megküzdeni a gyerekáradattal. Barack Obama amerikai elnök nemrég humanitárius katasztrófaként jellemezte a helyzetet, amelyre még csak keresik a megoldást. A gyerekek közben pedig csak érkeznek és érkeznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez