Teherbe esni a börtönben

Egy csinos, fiatal nő börtönbe kerül, ahol beleszeret egy őrbe, és teherbe esik. A rácsok mögött azonban a gyermek nem áldás, hanem átok…

A második évadához érkezett az Orange Is the New Black című sorozat a Netflixen, a világ legnagyobb online videotékájában. Az új széria első epizódjában egy női börtön csinos, fiatal lakója, Daya beleszeret egy Bennett nevű kedves, jóindulatú börtönőrbe. A romantikus kapcsolat akkor vesz komoly fordulatot, amikor kiderül, hogy a lány teherbe esett. A rabok és őrök közötti szexuális kapcsolatot sehol sem nézik jó szemmel. A férfit elbocsáthatják vagy letartóztathatják, sőt akár erőszakkal is megvádolhatják. A nézők a tévésorozatban színészeket és egy kitalált történetet láthatnak sok-sok fordulattal, holott néha a valóság cifrább, mint egy szappanopera, hiszen sok nő tényleg a rácsok mögött esik teherbe.

A hivatalos adatok szerint 2010-ben összesen 200.000 nőt ítéltek börtönbüntetésre, és az állami börtönökbe minden 25., míg a szövetségi börtönökbe minden 33. nő eleve terhesen érkezik meg. A büntetés-végrehajtási intézetekben egységes, szövetségi előírások szabályozzák, hogy kötelezően biztosítani kell az orvosi vizsgálatokat, a megfelelő étkezést és a pszichológiai tanácsadást. Ugyanakkor az egészségügyi ellátás egyéb kérdéseiben államonként és börtönönként is hatalmas eltérések vannak. A New York-i Polgári Szabadságjogok Szövetsége (NYCLU) vizsgálatot indított, és arra jutott, hogy az államban a szabályozás teljesen következetlen és szükségtelenül homályos. Connecticut államban – ahol a tévésorozat írója, Piper Kerman a valóságban raboskodott – megengedik például, hogy a nők a börtönön kívül szüljenek, de abortusszal kapcsolatos tanácsadásra és abortuszra nincs lehetőségük. Bármilyen hihetetlen, de csak egy hónapja történt, hogy Massachusetts államban betiltották azt a gyakorlatot, hogy szülés közben az anyákat a bokájuknál fogva az ágyhoz bilincseljék. És az is döbbenetes, hogy 31 államban ez még mindig szokás… Fontos kérdés az is, hogy ki és hol fogja gondozni a börtönben született gyerekeket? A hivatalos adatok szerint a legtöbb nő a szüleire bízza a babát, de sokan kénytelenek az állami gondozást választani, mert nincs más lehetőségük.

{youtube}e99SkdcB2UU{/youtube}

Ha egy nő a börtönben esik teherbe, felmerül az erőszak lehetősége is. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium becslése szerint a börtönlakók négy, míg a fegyházakban élők valamivel több mint három százalékát bántalmazták szexuálisan rabtársaik vagy őreik az elmúlt 12 hónap alatt. A fiatalkorúak javítóintézeteiben a helyzet kétszer ilyen rossz. A becslések szerint évente 200.000 felnőtt és fiatalkorú rabot ér valamilyen szexuális bántalmazás. Ugyanakkor a jelek szerint a szövetségi kormány egyre komolyabban veszi a helyzetet. Egy 2003-as törvény már előírta, hogy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, és büntetni kell a szexuális erőszakot a börtönökben, de idén rendesen bekeményítettek. A zéró tolerancia 2014-ben lépett életbe, amelynek értelmében a szövetségi kormány pénzmegvonással sújthatja azokat az államokat, amelyek nem tartják be a törvényt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez