A legtöbb amerikai Bibliának hisz az evolúció helyett

A Gallup felmérése szerint az amerikaiak mindössze 19 százaléka fogadja el, hogy az emberek évmilliók alatt fejlődtek ki kevésbé fejlett létformákból, és ehhez Istennek semmi köze nem volt. Minden negyedik szerint pedig Isten teremtette az embert.

Az evolúció elmélete az egyik leginkább átpolitizált kérdések közé tartozik az Egyesült Államokban, ahol nem is kevés olyan általános és középiskola található, ahol teljesen elfogadott magyarázatként, és nem vallási kérdésként tanítják az bibliai teremtéstörténetet. A Gallup 1982 óta végzi el felmérését, amelyben azt vizsgálják, az amerikaiaknak hány százaléka fogadja az evolúciót az ember megjelenésére a földön. Az idei felmérést a héten hozták nyilvánosságra.

Az adatok szerint az amerikaiak 42 százaléka gondolja úgy, hogy az embert isten teremtette, nagyjából pontosan mostani formájában, kevesebb, mint tízezer éve. 31 százalék szerint az emberek több millió év alatt fejlődtek ki kevésbé fejlett létformákból, de isten segítségével. Mindössze 19 százalék gondolja úgy, hogy az emberek megjelenéséhez istennek semmi köze nem volt.

Az evolúcióban hívő emberek száma 1982-ben még mindössze 9 százalék volt, és van reményük annak, akik Darwin-elméletét fogadják el, hogy ez a szám a következő évtizedekben továbbra is emelkedni fog. A felmérés adatai szerint ugyanis a 18 és 29 év közöttiek körében ez a szám már 30 százalék, míg a teremtéstörténetet elfogadó emberek száma mindössze 28 százalék.

Nem meglepő módon, az iskolázottságnak és a vallásosságnak nagy jelentősége van abban, hogy melyik verziót fogadják el az emberek, és, ha figyelembe vesszük, hogy egyre több és több – Európához képest persze még mindig elenyésző számú – ember vallja magát ateistának, az evolúció egyre jobban elfogadott lesz a magát a világ legfejlettebb országának tartó Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez