A liberális ideológia túszai lettek az amerikai egyetemek

Michael Bloomberg a Harvard egyetem végzősei előtt elmondott beszédében kelt ki az ellen, hogy az amerikai felsőoktatásból kezdenek kiszorulni a konzervatív ideológiai képviselői. E kapcsán írta meg saját rossz tapasztalatai Ron Christie, aki a baloldal gyűlölt elnöke és alelnöke, George W Bush és Dick Cheney politikai tanácsadója volt és a Washigntonban eltöltött évek után ment vissza előadásokat tartani.

Christie a Daily Beast oldalán megjelent cikkében gratulált Blommbergnek – akivel, mint cikkében megjegyezte, egyébként szinte semmiben nem szokott egyetérteni – a beszédért, amiben pontosan arra a problémára hívta fel a figyelmet, amit ő a legnagyobb gondnak tart az amerikai felsőoktatásban: a konzervatív gondolkodók kirekesztését. A beszéd különösen szíven ütötte azért is, mert abban Bloomberg megemlítette a Haverfod College-t, ahol Christie végzett, valamint a nagynevű Harvard’s Kennedy School of Government politikai intézetét, ahol meg tanított.
És amelyekben, mint konzervatív gondolkodó, elsőkézből tapasztalta meg, milyen ellenséges légkör veszi körbe a hozzá hasonló gondolkodókat a tanári karban, miközben a hallgatók ki vannak éhezve arra, hogy a “másik oldal” érveit is megismerhessék az előadásokon. Mert, mint írja, az erősen liberális ideológiát előtérbe helyező főiskolákon és egyetemeken szinte csak liberális professzorok és előadók vannak, konzervatívokat alig találni.
Christie elmondása szerint, amikor visszatért tanítani a Haverfodra, kollégái nyílt ellenérzéssel fogadták, értetlenkedésüket fejezve ki, hogy konzervatívként mit keres ott. Ugyanakkor az előadásai után azt tapasztalta, hogy a hallgatók már nem bánták, hogy megismerhették a konzervatív gondolkodó értékeit is.
Elmesélte beszélgetését egy diákkal, aki megdicsérte azért, mert nem akarta ráerőltetni értékvilágát a hallgatókra, ellentétben a liberális professzorokkal, akik a konzervatív értékrendszer érveit egyáltalán nem, vagy csak alig mutatták be, akkor is, mint “rossz, hibás” gondolatokat. Pedig, írta Christie, az előadóknak pont az lenne a feladata, hogy minden oldalt bemutassanak, és hagyni kellene a diákokat, hogy melyik út a számukra elfogadható.
Mint elmondta, pontosan ugyanezt tapasztalta a Kennedy Schoolban, ahol kollégái többsége ellenségesen, a hallgatók azonban örömmel fogadták őt, és a konzervatív értékrendet bemutató előadásait. Legjobb emlékei is azok voltak a Harvardon eltöltött idejéből, amikor olyan hallgatókkal vitázott és cserélt eszmét, akik előtte még soha nem találkoztak az általa képviselt konzervatív értékekkel és gondolatokkal.
Ugyanez az ideológia ellenségeskedés az, ami gyakorlatilag teljesen működésképtelenné tette a kongresszust, ahol ugyanarra a toleranciára lenne szükség, mint az egyetemeken, ahol a jövő politikusai végeznek – írta Christie, idézve Bloomberg beszédét: “A politikában – ahogy az egyetemeken – az emberek nem figyelnek azokra a tényekre, amelyek nem felelnek meg ideológia elvárásaiknak. Félnek azoktól”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez