Megegyezés a pittsburghi állatkertben széttépett kétéves ügyében

A kétéves kisfiú még 2012-ben esett be az afrikai vadkutyák területére egy “magaslesről”, miután anyja a védőkorlát felé emelte a kicsit, hogy jobban lássa az állatok, és a gyerek kiesett a kezéből, a vadállatok pedig halálra marták. A szülők az állatkertet, az állatkert pedig a szülőket perelték be.

A per végül a két fél peren kívüli megegyezésével ért véget – jelentette a helyi sajtó, a szülők ügyvédje és a Pittsburgh Zoo & PPG Aquarium közösen kiadott hétfői közleményére hivatkozva. A megegyezés részletei titkosak, és így nem lehet tudni, hogy az állatkert végül fizetett-e kártérítést, és ha igen mennyit.
A kétéves kisfiú, a szemüveges, látási problémákkal rendelkező Maddox Derkosht 2012 novemberében tépték szét az állatkert afrikai hiénakutyái, miután beesett a területükre. A kisfiú azután zuhant a vadállatok közé, hogy anyja a védőkorlát fölé emelte a kicsit egy magaslesen, hogy jobb rálátása legyen az alatta lévő vadállatokra. A kisfiú ekkor kicsúszott anyja kezei közül, ráesett egy védőhálóra, ahonnan lepattant az állatok közé. Miután a haláleset ügyében vizsgálódó ügyészség “tragikus balesetnek” nyilvánította az esetet, a szülők polgári pert indítottak az állatkert ellen, azt állítva, nem tettek mindent a haláleset megakadályozására. Erre válaszul az állatkert is beperelte a szülőket, azzal érvelve, hogy “kizárólag az anya felelőtlensége és hanyagsága okozta” a gyerek halálát, miután a több mint egy méter magas fakorlát felé emelte a kicsit, és tudnia kellet volna, hogy ezzel veszélynek teszi ki.
Ezután a család ügyvédje az állatkert biztonsági bizottságának több ülésén elhangoztak alapján azzal érvelt, hogy az állatkert tudta, hogy a kérdéses magasles veszélyes, mert legalább öt alkalommal is előfordult, hogy szülők a korlát felé emelték kisgyerekeiket a hiénakutyák területénél, de nem eszközöltek változtatásokat.
Az állatkert 116 éves történetében ez volt első és egyetlen haláleset. A tragédia után a hiénakutyákat más állatkertekbe helyezték át, és a területükön most gepárdok élnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez