Elképesztő statisztika a felelőtlen szülőkről

Az amerikai szülők majdnem negyede hagyja egyedül az autóban három évesnél fiatalabb gyermekét, miközben ők beugranak valahova – derült ki egy nemrégiben közzétett felmérésből. Mindezt úgy, hogy minden hetedik szülő hallott már olyan történetet, hogy egy nagy melegben kocsiban felejtett kisgyerek hőgutát kapott, és meghalt.

“Sok szülő gondolja úgy, hogy csak gyorsan berohanok a boltba, a gyereket a bekapcsolt légkondicionáló mellett a kocsiban hagyva, nem lesz semmi bajuk” – mondta el a CBS-nek az Amerikai Autóklub, az AAA szóvivője. “Soha ne tegyék” – tette hozzá. Ragina Cooper Averellának nem véletlenül kell ezt elmondani, az amerikai szülők meglepően nagy hányada csinálja pontosan azt, amit nem kéne, és otthagyja az autóban kisgyermekét egyedül.
A washingtoni Public Opinion Strategies közvélemény-kutató felmérése szerint az amerikai szülők 23 százaléka mondta azt, hogy bennhagyta az autóban háromévesnél fiatalabb gyermekét – méghozzá nem véletlenül, hanem szándékosan. Minden negyedik szülő pedig bevallotta, hogy véletlenül bent felejtette 3 évnél fiatalabb kisgyermekét a kocsiban. Ha az ötéves és annál fiatalabb gyerekeket nézzük, akkor a szülők 14 százaléka mondta, hogy bent hagyta csemetéjét az autóban, 11 százalék pedig ott felejtette. Egyébként a felmérés szerint az apukák háromszor gyakrabban csinálják ezt, mint az anyukák.
És ez gyakran – túlságosan gyakran – vezet tragédiákhoz. A hivatalos adatok szerint 2013-ban 44 gyerek vesztette életét, miután szülei az autóban hagyták őket, és hőgutát kaptak. 1998 óta 606 gyerek járt így az Egyesült Államokban.
A felmérésről beszámoló CBS egyébként egy jótanácsot is adott a feledékeny szülőknek, akik hajlamosak elfeledkezni arról, hogy kisgyerekük is a kocsiban van, amikor megállnak, hogy beugorjanak a boltba, vagy a bankba. A tanács szerint érdemes a hátsó ülésre, a gyerek mellé helyezni a pénztárcát, vagy az aktatáskát, hogy kénytelenek legyenek hátranézni, amikor kiszállnak az autóból. Ez persze nem segít azon a rengeteg szülőn, akik tudatosan hagyják bent az autóban csemetéiket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez