Tennessee visszahozta a villamosszéket

Ezzel a déli állam lett az egyetlen az Egyesült Államokban, ahol kötelezővé tették a elektromos székkel végrehajtandó halálbüntetést, abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre a mára már leginkább bevett és elfogadott kivégzési módnak számító méreginjekció.

Tennessee állam kormányzója aláírta azt a törvényt, amely újra kötelezővé teszi a villamosszék használatát – jelentette a CNN. Az állami törvényhozás még áprilisban szavazta meg az erről szóló törvényt, azután, hogy a méreginjeciókhoz használt drogok hiánycikké váltak, és az államban emiatt 2009 óta nem tudtak kivégzéseket végrehajtani.
A déli állam ezzel az egyetlen, ahol a villamosszék kötelezővé vált. Nyolc másik államban is van lehetőség az áramütéssel végrehajtott kivégzésre, de csak akkor, ha az elítélt azt választja. A halálbüntetés ellen küzdő Death Penalty Center elnöke, Richard Dieter szerint ezzel Tennessee túl messzire ment, mert ez a kivégzési mód minden bizonnyal alkotmányellenes, ütközik a nyolcadik alkotmánykiegészítéssel, amely tiltja a “kegyetlen és szokatlan büntetéseket.”
Dieter szerint “a villamosszék egyértelműen brutális alternatíva”, és várakozása szerint a törvényt biztosan bíróságok előtt fogják megtámadni.
A elektromos szék visszahozásáról azután döntött az állam, hogy az utóbbi években egyre nagyobb vita kezdett kialakulni a méreginjekciókkal végrehajtott kivégzések közül, miután több elrontott halálbüntetés sokkolta az amerikaiakat. Legutóbb egy oklahomai halálra ítélt áprilisban történt félresikerült kivégzése miatt került újra középpontba az ügy.
Tennesse állam egyébként utoljára 2007-ben hajtott végre kivégzést villamosszékkel, amikor egy három fiával és volt felesége lányával végző gyilkos kérte, hogy áramütéssel hajtsák végre rajta a halálbüntetést. Előtte az állam 47 évig nem használta a villamosszéket – írta a CNN.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez