9/11 botrány: buli az áldozatok maradványain

Óriási botrány tört ki a Szeptember 11 Nemzeti Emklékhely és Múzeumban New York City-ben, ahol a szerdai, hivatalos megnyitó előtt V.I.P. bulit rendeztek. Az áldozatok rokonai kiborultak, mert a vendégek a szeretteik maradványai felett iszogattak.

A tragédia után 13 évvel ezen a héten szerdán nyílt meg a Szeptember 11 Nemzeti Emlékhely és Múzeum New York City-ben. Az intézmény kedden este zártkörű V.I.P. party-t rendezett, amelyen egyebek mellett a város volt polgármestere, Michael Bloomberg is részt vett. Az elegáns vendégek borozgattak, koktélozgattak és vacsoráztak az emlékhelyen, ahol 1115 áldozat földi maradványait őrzik.
A családtagok kiborultak. Az egyik áldozat, Robert Shay Jr. húga a Twitteren tette közzé nem éppen visszafogott véleményét: „Élveztétek a tegnap esti vacsorát és italokat a bátyám sírján, s…gfejek? Szégyelljétek magatokat!”
A nő bejegyzését rengetegen megosztották, és sokan értenek vele egyet. Rosemary Cain, akinek tűzoltó fia, George halt meg a tragédiában, úgy fogalmazott: „ Szóhoz sem jutok, alig tudom elhinni, hogy ilyesmit merészeltek csinálni”. Egy másik elhunyt tűzoltó, Sean Tallon testvére, Rosaleen pedig azt mondta a New York Daily News-nak, hogy amikor megtudta, mi történt, oda akart rohanni, hogy elhozza és hazavigye a bátyja maradványait, mert „azok úgysem jelentenek semmit a politikusoknak, nekünk viszont csak ennyi maradt belőle”.

Az üzenetváltások közben más ízléstelenségekre is fény derült. A múzeum az áldozatok családtagjainak és a mentésben résztvevő túlélőknek korábban felajánlotta, hogy még a hivatalos megnyitó előtti napokban bemehetnek a kegyhelyre. Joe Kisonas nyugalmazott tűzoltóparancsnok és barátja, Matt Degennaro nyugalmazott rendőr élni akartak a lehetőséggel, hiszen 2001-ben kollégáikkal mindketten részt vettek a mentésben. Kedden délután néhány percet szerettek volna csendben eltölteni a múzeumban az áldozatok tiszteletére, az intézmény dolgozói azonban hazaküldték őket azzal az indokkal, hogy a megnyitó előtt éppen takarítanak az épületben. Másnap derült ki, miért dobták ki a volt tűzoltót és a rendőrt.
– Hazudtak nekünk, hiszen egy szóval sem említették, hogy egy buli lesz a múzeumban. Felfordul a gyomrom ettől az egésztől. Nem ad az ember koktélparty-t egy temetőben. Barátaim vannak az áldozatok között, akik a mentés közben vesztek oda” – nyilatkozta Joe Kisonas.

A múzeum szóvivője, Michael Frazier szerint csak egy kis összejövetelt rendeztek azoknak a támogatóknak, akik lehetővé tették a megnyitó előtti öt napos, ingyenes rendezvényt. A keddi, zártkörű, V.I.P. eseményen 9/11 áldozatok családtagjai is részt vettek, és a szóvivő szerint a fogadás nem volt kegyeletsértő.
A hivatalos álláspontot erősen vitatja John Feal ügyvéd, aki maga is részt vett a mentésben a World Trade Centernél 2001-ben.
– Jelenleg mindenki a múzeum vezetője, Joe Daniels fejét akarja. Emberi maradványok felett rendezni egy bulit a legnagyobb tiszteletlenség azokkal szemben, akik elvesztették a szeretteiket. Ilyen csak az állatok csinálnak, emberek nem – fogalmazott az ügyvéd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez