Minőségi újságírás, ahol a legkevésbé számítanánk rá


Díjnyertes újságok szerkesztői között a legritkább esetben sem találunk életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt köztörvényes bűnözőket. Kivéve persze, ha egy börtönlapról van szó, amit a börtönben szabadságvesztésük ideje alatt rabok szerkesztenek, és írnak.

Az egész világon is ritkaságnak számító, és a Kaliforniában teljesen egyedülállónak számító San Quentin News című lapot a hírhedt fegyház a San Quentin állami börtönben adják ki – a rabok. Az először 1940-ben megjelent, és azóta többször is megszüntetett kiadványt 2008-ban élesztett újjá, új formában egy azóta már nyugdíjba vonult börtönőr, és azóta a havonta, több mint 11 ezer példányszámban megjelenő lap egyre komolyabb eredményeket ér el.
A 15 fős, a börtön falai mögött működő szerkesztősséggel működő lap – amelyről a New York Times hasábjain hallottunk – nemrég kapta meg a Professzionális Újságírók Társaságának egyik díját, amiért „rendkívüli újságírói munkát végeznek, rendkívüli körülmények között”. A lap ráadásul segítséget kap a Berkely egyetem hallgatóitól, és az újság sorsát a szívükön viselő profi újságíróktól, akik tanácsokkal segítik az újságírást választó rabok munkáját, akik olyan témákról tudnak írni, amelyekről senki más nem tudna úgy, ahogy ők, akik olyan, a modern újságírásban már nélkülözhetetlen kellékek nélkül dolgoznak, mint a mobiltelefon, és az internet.

Mivel egy börtönlapról van szó, a San Quentin News a sajtószabadság hazájában sem mentes a cenzúrától: a börtönőrök minden egyes számot még a megjelenés előtt ellenőriznek. Idén például 45 napra fel is függesztették működését, egy kép engedély nélküli használata miatt. „Ez újra emlékeztetett minket, hogy elsősorban rabok vagyunk, és csak utána újságírók” – írta ezzel kapcsolatban a lap egyik kolumnistája.

Bár rabok írják, a havilapban nem csak a börtönélettel foglalkoznak. Mint egy rendes kisvárosi lapban, a húszoldalas kiadványban helyen van sporteseményekről szóló beszámolóknak, művészeti cikkeknek és szórakoztatóipari írásoknak is. A lapot – amelynek működtetésére az adófizetők pénzéből egy centet sem költ a börtönhatóság – jelenleg 17 kaliforniai börtönbe juttatják el, és előfizetés fejében az átlagemberek is megvásárolhatják. Online is elérhető…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez