A szókimondó öreg motoros kormányzójelölt, akiről mindenki beszél

Az idahói republikánusok kormányzójelölti előválasztása – amelyen azt döntik el, hogy ki legyen a párt kormányzójelöltje – nem az a téma, ami az országos lapok érdeklődésének középpontjában áll. A jelöltek közti televíziós vita meg pláne nem nagyon szokott érdekelni sok embert az államon kívül. Az előző héten lezajlott vita azonban a Washington Posttól kezdve a CNN-en és a Gawkeren át egészen a BBC-ig mindenkit megmozgatott, leginkább egy embernek köszönhetően.

Az az ember pedig nem más, mint egy Harley-rajongó motoros, akinek még a neve is Harley. Harley Brown. Aki – egy hozzá hasonlóan teljesen esélytelen másik jelölttel együtt – azért vehetett részt a televíziós vitán, mert a hivatalban lévő kormányzó, Butch Otter ragaszkodott ahhoz, hogy ne csak ő, és egyetlen komoly ellenfele, Russ Fulcher vegyen azon részt, hanem mind a négyen, akik rajta vannak a szavazólapon. Ez pedig rajtuk kívül két olyan jelölt jelenlétét jelentette, akik – Fulcher jellemzése szerint – nevetségessé teszik az idahói republikánusokat.
Az egy pillanat alatt netes sztárrá vált Brown leginkább kendőzetlen stílusának köszönheti sikerét. A motoros, de „ünnepi” bőrszerkóban a kamerák elé állt jelölt kijelentette, hogy „nem szeretem a politikai korrektséget”, ami csak gúzsba köti az embereket – és ennek megfelelő nyíltsággal is beszélt mindenről, ami csak eszébe jutott. Az egyéni szabadságjogokat a középpontba helyező libertáriánus irányzatot követő jelölt például egy republikánus jelölttől nem megszokott módon egyértelműen kiállt a melegházasság mellett, kijelentve, a homoszexuálisoknak is ugyanannyi joguk van házasodni mint minden más amerikainak.
A politikai korrektség elleni küzdelmet politikai programjának egyik meghatározó elemévé emelő Brown semmiféle megbánást nem mutatott, amikor a vitát irányító egyik újságíró kérdéseket tett fel neki a weboldalán található „bigott (…),nőkön, melegeken, zsidókon és ázsiaiakon és lengyeleken” élcelődő viccekkel kapcsolatban. Brown erre lazán hozzátette, hogy vannak ott „íreken és motorosokon” élcelődő poénok is, kijelentve, hogy mindenki a célpontja, vannak ott viccek a vallással és a feketékkel kapcsolatban is, és még a legerősebbeket a felesége nem is engedte kirakni.

Miután híressé vált, a Time magazinnak sikerült egy rövid interjút készítenie vele a keddi választás előtt. Brown a már ez elején hozta a formát, amikor arról kérdezték, hogyan érzi magát. „Ismer minket politikusokat, úgy kell nekünk a nyilvánosság, mint az alkoholistának a következő pohár ital.” A jelölt elmondta, nagyon meglepődött azon, mekkora sikert ért el a vita alatt, ami után azonnal elkezdett csörögni a telefonja, hogy interjúkat kérjenek tőle az egész országból, és most sokkal ismertebbé vált, mint az előző választások alatt.
Arra a kérdésre, hogy a hírnévvel több kampánypénzt is sikerült-e szerezni, kijelentette, hogy nem a pénzért szállt be a politikába, és nem közölt semmilyen összeget. Brown esélyeiről sem tudott sokat mondani, csak annyit, sora Isten és az idahói választók kezében van. Elmondása szerint sok pozitív visszajelzést kapott, autogramokat kérnek tőle, és fotózkodnak vele, és úgy rézi, ő a leghíresebb ember most Idahóban.
Kérdés, hogy ez meddig tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez