Minden Hillary Clintonról szólt a hétvégén

Bár még két év van hátra a következő elnökválasztásig, és Hillary Clinton még csak be sem jelentette, hogy indulna az elnöki székért 2016-ban, az amerikai sajtó belpolitikai megmondóemberei szinte semmi mással nem foglalkoztak, mint Clintonnal, Clintonnal és Clintonnal, és azzal, hogy milyenek az esélyei. Mindez köszönhetően Karl Rove republikánus kampánymágusnak, és az ő hét elején tett nyilatkozatára Clinton egészségügyi állapotáról.

Ahogy arról már olvasóinknak múlthét kedden beszámoltunk, Karl Rove egy los angelesi konferencián tett megjegyzéseket Clinton egészségi állapotáról, felvetve a lehetőségét annak, hogy Clinton esetleg titkolja, tavaly decemberi kórházi kezelése alatt milyen komoly egészségügyi probléma gyötörte. Rove – George W Bush elnökválasztási kampányának agya – arra utalt, hogy Clinton esetleg agykárosodást szenvedett.
Aztán másnap már egy kicsit – de nem nagyon – visszakozott, kijelentve, ő ugyan nem mondta, hogy a demokrata politikusnak agykárosodása van, hozzátéve: azért válaszolni kell majd az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdésekre, ha indul az elnökválasztáson.
Rove kijelentése rendesen felrázta a washingtoni állóvizet, amelyek hullámai még vasárnap is érezhetőek voltak az amerikai televíziók vasárnapi politikai beszélgetőműsoraiban, ahol a politikai élet szereplői beszélik ki a legfontosabb eseményeket. És bár sok ennél fontosabb dolgok is történt, szinte semmi másról nem volt szó, mint Clintonról, Clinton egészségéről, Clinton koráról és Clinton választási esélyeiről.
A Washington Post számolása szerint Az ABC, az NBC, a CBS, a CNN és a Fox News délelőtti műsoraiban 98 alkalommal hangzott el Clinton neve, főleg a műsorvezetőktől, akik képtelenek voltak elmenni a téma mellett, és igyekeztek minél több vendéget megkérdezni, mi a véleményük Clinton esélyeiről, és Rove megszólalásáról.
A republikánusok – Dick Cheney volt alelnöktől kezdve Reince Priebuson, a Republikánus Nmezeti Bizottság elnökén át magáig Kar Rove-ig – egymás után jelentették ki, hogy – bár egy nőről van szó – kora és egészségügyi állapota nem lehet tabu, és ezekkel kapcsolatban lehet, és kell feltenni kérdéseket, minden más politikusnak, aki az Egyesült Államok elnöki tisztségére pályázik.
A demokraták – Claire McCaskill szenátor (Missouri ), Dianne Feinstein (szenátora) és Jerry Brown kaliforniai kormányzó – amellett, hogy Clintont támogató kijelentéseket tettek, főleg Rove-t kritizálták, ostoba, és aljas politikai húzásként jellemezve megjegyzését, ami pont olyan, ami miatt az emberek kiábrándulnak a politikából.
Ráadásul mindez úgy történt, hogy Hillary Clinton még csak be sem jelentette, hogy indul az elnökségért. Ahogy azt Jamie Fuller a Washington Post politikai blogján ezzel az egész üggyel kapcsolatban megjegyezte: hosszú két év elé nézünk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez