Az FBI nyomoz a “Bundy-milícisták” után

A szövetségi nyomozóiroda vizsgálatot indított az egész amerikai sajtó lázban tartó nevadai marhapásztor megsegítésére érkezett több száz fegyveres és az amerikai földhivatal közötti, puskaporos hangulatú szembenállás ügyében – értesült a las vegasi 8NewsNow. Ezzel egy magasabb szintre lépett a “Cliven Bundy-saga”.

A nevadai marhapásztor és az amerikai földhivatal közti vitáról, és az abból kinőtt, az egész Egyesült Államokat lázban tartó eseménysorozatról már az Ameriport is beszámolt április végén, amikor törvényszegő marhatenyésztőből a szövetségi kormány túlkapásai ellen harcoló népi hőssé, a konzervartív megmondóemberek és republikánus politikus kedvencévé vált Cliven Bundy erősen rasszistának hangzó kijelentései miatt hirtelen elkezdte elveszíteni nagypolitikai támogatóit. Most ő, és a támogatására az egész országból Nevadába érkezett fegyveres “milíciák” tagjai egy újabb dolog miatt aggódhat. Ez pedig nem más, mint az FBI.

Az 8NewsNow információi szerint ugyanis a szövetségi nyomozóhivatal vizsgálatot indított az április 12-én történt események ügyében. Ez volt az a nap, amikor a földhivatal munkatársai megpróbálták befogni a Bundy marháit, mert évtizedeken át szövetségi földeken legeltette állatait, és ezért nem fizetett (egymillió dollárral tartozik az államnak). A marhapásztor megsegítésére érkezett több száz fegyveres jelenléte miatt azonban a szövetségi szerv inkább a visszavonulást választotta, a helyi és las vegasi rendőrség segítségével, és támogatásával. De csak azután, hogy a két fél között feszült hangú találkozó történt egy autópályánál.

Az FBI most azt vizsgálja, hogy a milíciák tagjai irányítottak-e töltött fegyvereket a földhivatal munkatársaira, valamint a rendőrség embereire. Ez ugyanis bűncselekménynek számít. Az 8NewsNow-nak nyilatkozó rendőrök kijelentették, hogy életveszélyben érezték magukat aznap, és állítják, a tömegből többen is fegyverekkel fenyegették őket, valamint a földhivatal embereit. A televízió információi szerint a szövetségi nyomozók már több rendőrt, köztük a las vegasi rendőrfőkapitány, és helyettesét is, és további kihallgatásokat terveznek.

A szövetségi hatóságok az eset után nem tettek semmiféle lépést az egyre merészebbé és egyre nagyobb hangúvá vált fegyveresek ellen, akik a helyi sajtóban megjelent hírek szerint önkényesen ellenőrzőpontokat állítottak fel Bundy farmja közelében, megállítva és ellenőrizve az arra járó embereket. Az FBI-nyomozásról szóló hír az első utalás arra, hogy a szövetségi hatóságok komoly lépéseket tesznek a fegyveresek ellen.

Az FBI hivatalos nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy nyomozásba kezdtek volna a Bundy-milíciák ellen. A 8NewsNow cikke szerint a nyomozás akár hónapokig is eltarthat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez