Globális háború az iszlamista terrorizmus ellen

Hatvan állam vezetői három napon át tanácskoznak Washingtonban arról, hogy miképp lehet globális választ találni az iszlamista terrorra, amely a világ szinte összes államát fenyegeti.

Októberben Kanadában, decemberben Ausztráliában, januárban Franciaországban, februárban pedig Dániában volt véres iszlamista terrorakció. Franciaország kivételével egyik államban sincs jelentős muzulmán közösség. Ebből is látszik, hogy immár az iszlamista terror globális fenyegetéssé vált. Erre a fenyegetésre próbálja megtalálni a választ a washingtoni konferencia, melyet Obama elnök hívott össze.

Az Egyesült Államok elnöke 2009-ben Kairóban meghirdette az arab tavaszt. Sok országban történt is fordulat, melyet általában káosz követett. Így fordulhatott elő, hogy Egyiptom elnöke azt javasolta: induljon nemzetközi katonai akció Líbia ellen, mert különben a káoszba süllyedt ország az iszlamista terrorizmus központja lesz. Ez pedig nem csak Afrikát, de Európát is fenyegetheti.

De ott van még a Boko Haram, amellyel szemben Afrika államai egységesen sem tudnak igazán hatékony megoldást találni. Szomáliában és Kenyában igen aktív az al Shabab. És akkor még nem beszéltünk az Iszlám Államról, mely az önjelölt kalifa irányításával működik Szíriában és Irakban. Mind több iszlamista terror szervezet teszi le a hűségesküt a Kalifának, egy ilyen végzett a 21 egyiptomi kopt polgárral is Líbiában.

Feladat tehát van bőven: katonai, rendőri és persze társadalmi is. Dániában pszichológusok segítségével próbálják meg leszoktatni a radikális iszlamista fiatalokat arról, hogy életük céljának tekintsék a merényleteket. Több mint 3000 nyugati fiatal harcol ugyanis a Kalifátus katonáinak soraiban. Ők jelentik a legnagyobb gondot a terrorelhárító szolgálatoknak szerte Európában és Amerikában. A washingtoni terrorizmusellenes konferenciától általában nem várnak konkrét eredményeket, de az akciók összehangolását igen. Főként Amerikának kell eldöntenie, hogy mit is akar valójában: az Iszlám Állam dzsihádharcosait ugyanis az Egyesült Államok közel-keleti barátai fegyverezték fel, mert abban bíztak, hogy így megdönthetik Aszad elnök rendszerét Szíriában. Ehelyett létrejött a Kalifátus Szíria és Irak egyes részein, és ellenük hirdetett globális háborút Obama elnök, aki összehívta a háromnapos terrorellenes konferenciát Washingtonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez