Dél-szudáni puccskísérlet: több európai ország is kimenekíti állampolgárait

Az ENSZ pénteki becslése szerint legalább 20 polgári személyt gyilkoltak meg felfegyverzett fiatalok az ENSZ-békefenntartók egyik dél-szudáni bázisán.

 A Jonglei szövetségi államban működő, akobói ENSZ-bázisra a nuer etnikumhoz tartozó több ezer fiatal támadt rá még csütörtökön, megöltek három indiai ENSZ-katonát, s elmenekültek az ott talált fegyverekkel, lőszerrel. A táborban még ezt megelőzően egy másik népcsoporthoz, a dinkákhoz tartozó civilek kerestek menedéket, s az ENSZ mostani bejelentése szerint közülük is legalább 20 ember életüket vesztették.

A vasárnap Jubában, a fiatal állam fővárosában kitört harcok rövidesen etnikai villongásba torkollottak. Dél-Szudán dinka etnikumú elnöke, Salva Kiir azzal vádolta meg a nuer Riek Machar volt alelnököt, hogy puccsot szervezett ellene. Machar ezt cáfolja, de az elmúlt napok eseményei nyomán immár Kiir távozását követeli.
Edmond Mulet, az ENSZ békefenntartásért felelős főnökének helyettese pénteken tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a dél-szudáni helyzetről. A zárt ajtók mögött tanácskozáson részt vevő diplomaták szerint Mulet közölte: 35 ezer polgári személy menekült az országban lévő ENSZ-bázisokra.

Salva Kiir közben óva intette országát az etnikai gyűlölettől, és közölte, megbüntetik azokat, akik az egy hete tartó erőszakos cselekmények során gyilkosságokat követtek el. Az elnök a szomszédos országok közöttük Kenya és Etiópia külügyminisztereivel tárgyalt Jubában.

Több európai ország is kimenekíti állampolgárait

A vasárnapi puccskísérlet okozta feszültség és erőszakos cselekmények miatt több európai ország is úgy döntött pénteken, hogy kimenekíti állampolgárait Dél-Szudán területéről.

A német szövetségi véderő egyik repülőgépe összesen 55 német, francia, svájci és holland állampolgárt szállított pénteken a dél-szudáni fővárosból, Jubából a szomszédos Ugandába. A délután folyamán egy másik gépet is útnak indítanak.

A holland védelmi minisztérium közölte, hogy légi úton néhány tucat holland állampolgárt az etióp fővárosba menekítenek. Az olasz külügyminisztérium szintén evakuálásról közölt adatokat: egy katonai repülőgép fedélzetén 63 európai lakos, köztük 34 olasz még pénteken Olaszországba érkezik a válság sújtotta afrikai országból.

Az Egyesült Államok nagykövetsége pénteken az ötödik rendkívüli járatát indította útnak Dél-Szudánból. A kínai CNPC, a nyersanyagokban gazdag ország egyik legjelentősebb olajbefektetője a fővárosba, Jubába menekítette az egyik olajmezőről az ott dolgozó munkatársait – közölte pénteken a vállalat egyik illetékese és a dél-szudáni állami média. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a CNPC 32 alkalmazottját érinti az evakuálás.

A Hszinhua pénteken közölte, hogy egy az ország északi részén fekvő, indiai, malajziai és dél-szudáni vállalatok tulajdonában lévő olajmezőn csütörtökön összecsapások voltak, amelyekben 14 dél-szudáni olajmunkás meghalt.

Az ENSZ illetékese pénteken elmondta, hogy mintegy 34 ezren kerestek menedéket az ENSZ három dél-szudáni bázisán: mintegy 20 ezren Jubában, közel 14 ezren pedig Jonglei állam fővárosában, Bor településen.

A New Vision című dél-szudáni kormányzati lap pénteken közölte: ugandai katonákat rendeltek Jubába Dél-Szudán kérésére, hogy segítsenek helyreállítani a közbiztonságot a fővárosban. A különleges egységeket elsősorban a repülőtér biztosítására és az ugandai állampolgárok kimenekítésének segítésére kérték fel – pontosított az újság.

Dél-Szudánban a politikai feszültség azóta nőtt meg, hogy idén júliusban menesztették Riek Machar alelnököt. A hatóságok a héten azt állították, hogy december 16-ára virradóra Machar hívei puccskísérlet hajtottak végre. Az egykori alelnök ezt tagadta. Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir elnök a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré. A legfrissebb információk szerint az állítólagos vasárnapi puccskísérletben ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a nyolcszázat is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez