Az al Shabab bárhol és bármikor lecsaphat Afrikában

A szomáliai elnök tanácsadójának kijelentése szerint az al Shabab lázadók bármikor képesek arra, hogy máshol is hasonló terrorista akciót hajtsanak végre, mint amilyet a kenyai Westgate bevásárló központ ellen intéztek nem olyan rég.  

Abdirahman Omar Osman a szomáliai elnök tanácsadója és egyben szóvivője elmondta, hogy az al Shabab lázadók még mindig nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt az országban. A kormányerők pedig nincsenek elég jól felfegyverezve ahhoz, hogy kiűzzék a lázadókat a központi területekről. Az AMISOM békefenntartó misszió csapatai szét vannak szóródva és le vannak terhelve a különböző biztonsági feladatok ellátásával. Osman szerint a kormányerők csak akkor szállhatnak hatékonyan szembe az al Shabab-bal, hogyha harci helikoptereket biztosítanak számukra és nehézfegyverekkel is felszerelik őket. A politikus megjegyezte, hogy a lázadóknak még mindig nagy mozgásterük az országban és könnyedén be tudnak szivárogni a szomszédos államokba is, ami komoly biztonsági kockázatot jelent mindenkire nézve.  Az ENSZ adatai szerint az al Shababnak körülbelül 5000 harcosa van.

A szomáliai kormány szerint nem kapnak elegendő nemzetközi támogatást ahhoz, hogy végre teljes mértékben leszámoljanak az ellenséggel. Az ENSZ nemrég részlegesen feloldotta a fegyverembargót Szomáliával szemben, de a kormány jelezte, hogy nincs pénzük ahhoz, hogy lőszereket és fegyvereket vásároljanak. Komolyabb fegyvereket pedig eleve nem is szerezhetnek be a szankció miatt, amelynek részleges feloldása csupán a könnyűfegyverek beszerzését teszi lehetővé.  A központi vezetéssel “szövetségben” álló országok viszont jelezték, hogy a mindent behálózó korrupció miatt komoly kockázatot jelentene nagyobb fegyverszállítmányok küldése az országba. Több jelentés is beszámolt arról, hogy a kormányerőknek leszállított lőszerek nagy része a feketepiacon kötött ki, ahol végül a lázadók kezébe került a muníció. A nyugati országok azért is kifogásolják a fegyverkezést, mert a szomáliai kormányerők nem egységesek. A kormányerők gyakorlatilag különböző fegyveres milíciák harcosaiból tevődnek össze és a központi vezetéssel szövetségben álló hadurak között is komolyak a nézeteltérések. Nem rég Kismayóban esett egymásnak két olyan fegyveres milícia, amelyek hivatalosan szövetségeseknek számítanak.

Katumba Wamala tábornok, az AMISOM békefenntartó misszió parancsnoka is jelezte, hogy erősítésre van szükségük ahhoz, hogy feladataikat hatékonyan elláthassák. A tábornok elmondta, hogy nincs elég katonája arra, hogy további területeket és városokat vonjanak az ellenőrzésük alá. A tábornok szerint az ország stabilizálásához legalább 7000 katonára lenne még szükség. A békefenntartó misszióban résztvevő afrikai országok viszont korábban már többször is jelezték, hogy készek erősítését küldeni Szomáliába, de a misszió költségeit már nem tudják finanszírozni és az EU, illetve az USA támogatását várják e téren.

Amisom11

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez