Merénylet Mogadishuban, lecsapott az al Shabab

A radikális iszlamista al Shabab lázadók két robbantást hajtottak végre egy zsúfolásig megtelt étteremben, Mogadishuban. Az akcióban legalább 15-en meghaltak és 23-an megsebesültek.

 

A merényletet a főváros egyik legnépszerűbb étterme ellen hajtották végre. A támadók először egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel az étterem előtt, majd ezt követően egy öngyilkos-merénylő rohant be az étterembe, ahol felrobbantott magát. A támadás után az al Shabab közölte, hogy ők állnak a támadás hátterében. Szemtanúk hatalmas robbanásról és komoly károkról számoltak be. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki és lezárta a helyszínt. Az ENSZ, az Afrikai Unió és a szomáliai elnök elítélte a támadást. A szomáliai elnök Hassan Sheikh Mohamud azt mondta, hogy a lázadók aljas és kegyetlen merényletet hajtottak végre.   

A Village étterem az egyik legfelkapottabb hely a helyi üzletemberek, politikusok, közalkalmazottak, rendőrtisztek körében. Az étterem tulajdonosa Ahmed Jama elmondta, hogy a lázadók idén már másodszorra támadták meg az éttermét. Ahmed Jama egyébként sikeres üzletembernek számít, nemrég tért vissza Londonból, hogy vállalkozásba kezdjen hazájában.

Szomáliában a kenyai és etióp katonai intervenciónak köszönhetően sikerült valamelyest stabilizálni a biztonsági helyzetet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy valódi biztonságos lenne. A külföldi beavatlozás után a radikális iszlamisták jelentősen meggyengültek és a fontosabb városokból sikerült őket elüldözni. Ennek ellenére az al Shabab még mindig az ország jelentős részét tartja ellenőrzése alatt. Főként a központi régiót. A lázadó szervezet két éve taktikát váltott és áttért a gerilla-hadviselésre. Nyílt összecsapásokat nem vállalnak az országban állomásozó AMISOM békefenntartókkal és a külföldi erőkkel. Viszont gyakran hajtanak végre a mostanihoz hasonló robbantásos merényleteket és rajtaütéseket. Nemrég a szomáliai elnök konvoját támadták meg.

Szomália biztonságért az AMISOM békefenntartó misszió felel, amelynek több mint 10 ezer jól felfegyverzett katonája van. A misszióban főleg ugandai és burundi katonák szolgálnak. De nemrég Dzsibutiból és érkezett erősítés. Kenya pedig szintén szerepet vállalt a misszióban. Az etióp vezetés viszont nemrég jelezte, hogy kivonja egységeit az országból Bakool tartomány fővárosát, Hudurt már el is hagyták a katonák. A kivonulás után az al Shabab lázadók szinte azonnal ellenőrzésük alá vonták a várost.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez