Mintha ma történt volna… 02.03.

2014. február 2-án halt meg Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színész és színházi rendező

1967. július 23-án született New Yorkban. Hoffman 1989-ben végzett a New York University drámatagozatán, filmszínészi karrierje a 90-es évek elején indult olyan filmekkel, mint az Egy asszony illata, a Nesze semmi, fogd meg jól vagy a Senki bolondja, de az igazi áttörést Paul Thomas Anderson Boogie Nights című filmje hozta el számára, amelyben egy Mark Wahlberg figurájába szerelmes pornófilmes stábtagot alakított. Anderson állandó színészévé vált: a rendező dolgozott vele A szerencse zsoldosai, Magnólia, Kótyagos szerelem és The Master című filmjében is.

Remek érzéke volt a nyugtalanító, vagy legalábbis kissé furcsa figurák megformálásához, emlékezetes volt többek közt A nagy Lebowski-ban mint a címszereplő hidegvérű beosztottja, a Boldogságtól ordítani-ban mint a Jane Adams figuráját perverz telefonhívással zaklató fickó, A tehetséges Mr. Ripley sznob Freddie Milesaként, a Love Liza drogfüggőjeként vagy a Hibátlanok transzvesztitájaként.

Egyik legemlékezetesebb alakítását a 2012-es The Master-ben nyújtotta, amelyben egy szekta ijesztően karizmatikus vezetőjét játszotta, aki közeli, de ambivalens kapcsolatba kerül Joaquin Phoenix kallódó figurájával. Négyszer jelölték Oscar-díjra: 2006-ban meg is kapta Truman Capote megformálásáért a Capote című filmben, jelölésig jutott a Charlie Wilson háborújá-val, a Kétely-jel és a The Master-rel. A Capote alkotója, Bennett Miller később a Pénzcsináló-ban is rendezte.

Dolgozott többek közt Spike Lee-vel (Az utolsó éjjel), Cameron Crowe-val (Majdnem híres), Anthony Minghellával (Hideghegy), George Clooney-val (A hatalom árnyékában) és játszott Sidney Lumet utolsó filmjében (Mielőtt az ördög rádtalál) is.

2014. február 2-án halt meg. Ekkor találtak rá New Yorkban a holttestére. Halálát drogtúladagolás okozta.  A színész 2013-ban tíznapos elvonókúrán vett részt heroinfüggősége miatt, akkor nyilvánosságra hozta, hogy fiatalkorában heroinfüggő volt, de visszaesése előtt több mint húsz éven keresztül nem használta a szert.

(Fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez