Térden állva lőtték fejbe a sydney-i túszdráma egyik áldozatát

Befejeződött a vizsgálat, amit a decemberi, ausztráliai terrorakció haláleseteinek kivizsgálására indítottak. Tavaly év végén az 50 éves Man Haron Monis ejtett túszokat egy sydney-i kávéházban.

Azt már lehet tudni, hogy Monis az adott napon egy fekete hátizsákkal jelent meg a színhelyen. Miután rendelt azt kérte a pincérnőtől, hogy beszélhessen a menedzserrel. A kávéház vezetője, Tori Johnson a beszélgetést követően megpróbálta megnyugtatni a kollégáit, és az utasítások szerint bezárta a bejárati ajtót. Monis ezután kijelentette, hogy bomba van nála, és „ez egy támadás Ausztrália ellen az Iszlám Állam által”. Arra továbbra sincs bizonyíték, hogy valóban közvetlen kapcsolatban állt-e a terroristaszervezettel.

Az első áldozat Johnson volt. A támadó hajnali 2 körül letérdeltette, és figyelmeztetetés nélkül fejbe lőtte. A halottkém megállapította, hogy a puska 75 cm-re volt a férfitől, aki azonnal belehalt a lövésbe. Az eseményeket a szemközti ház tetejéről látta az egyik mesterlövész és jelentette. A rendőrség ezután rohamozta meg az épületet.

Mielőtt behatoltak volna az épületbe 11 fénygránátot dobtak be, hogy megzavarják a túszejtőt. A tűzharcban Monis még három lövést leadott, de nem talált el senkit. A rendőrség emberei 22 golyót lőttek ki, ebből 13 találta el a támadót. Az akcióban négy túsz és egy rendőr is megsérült. Közülük a 38 éves Katrina Dawsont gellert kapott lövedékdarabok találták el, és elvesztette az eszméletét. Az ő életét nem sikerült megmenteni.

A vizsgálat egyike a párhuzamos nyomozásoknak, amelyek a terrortámadás részleteit tárják fel. A támadó előéletét, radikalizálódását és elmeállapotát továbbra is elemzik.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez