A rizs is lehet luxuscikk – ha japán
Kínában sokan a méregdrága japán rizst választják a szennyezett hazai helyett.
Először az európai bébiétel, aztán az új-zélandi tej lett slágertermék Kínában. Persze csak azoknak, akik megengedhették maguknak. A kínai hazai termékekben egyre többször fedeznek fel káros anyagokat, ezért választják a tehetősebbek az importtermékeket. A legújabb „sztár” a japán rizs. Japán tavaly csak 160 tonna rizst adott el Kínának. Ez nagyon kis mennyiség ott, ahol évente 120 millió tonna rizst fogyasztanak el. De a tavalyi japán export a 2013-as háromszorosa. Vagyis nagyon keresik Kínában a japán rizst. Pedig csak az interneten keresztül rendelhető meg és az ára pontosan a tízszerese a hazainak.
A kínai hivatalos ellenőrzések és vizsgálatok is igazolják, hogy a lakosság aggodalma nem alaptalan. A kínai termelők rengeteg rovarirtót használnak és a kínai termőföld is tele van veszélyes szennyező anyagokkal, például az ipari hulladékból származó nehézfémekkel. 2013-ban a Guangdong tartományban megvizsgált rizsminták 44 százalékában találtak szennyeződést, tavaly áprilisban pedig a mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a kínai termőföldek 16,1 százaléka szennyezett. Ezért fogyaszt japán rizst, aki teheti. A japán termelők nem használnak rovarirtót és a talaj sem szennyezett. De egy kiló japán rizs 74 jüan, azaz kb. 12 dollár, egy kiló hazai pedig csak 7,5 jüan, vagyis csak a tizede a japán rizs árának. Vannak, akik az átmeneti megoldást, a kevésbé szennyezett és kevésbé drága thai rizst keresik, de abból sincs sok a kínai piacon. Kína tavaly 2,2 millió tonna rizst importált, ebből 1,2 tonna érkezett Vietnamból és 626 ezer tonna Thaiföldről. (Fotó:AFP)