Kicsit több a jó, mint a rossz az első 100 nap mérlegében

Az indonéz elnök első három hónapját jó gazdasági és ellentmondásos politikai döntések jellemzik.

100 napja iktatták be a 250 milliós délkelet-ázsiai ország új elnökét. Joko Widodo (képünkön) azzal kezdte, hogy megszüntette az üzemanyagok állami szubvencióját és ezzel 30 százalékkal emelkedett a benzin fogyasztói ára. A költségvetés viszont megszabadult a teljes büdzsé 20 százalékát kitevő ártámogatástól. Ezt az összeget most infrastruktúra fejlesztésére fordítják. A 17 ezer szigetből álló ország egyik legnagyobb gazdasági hendikepje, hogy elmaradott a közlekedési hálózat. Az áremelés fájdalmas volt, hiszen a lakosság 40 százaléka napi két dollárból él, de nem volt meglepetés, mert „Jokowi”, ez az elnök beceneve, ezt már a kampányban megígérte.

Az AFP által megkérdezett gazdasági elemzők szerint Widodo három hónap alatt több pozitív lépést tett, mint az előző elnök három év alatt.

A parlamentben, ahol pártja nincs többségben, sikerült elfogadtatni azt a törvényt, amelynek alapján közvetlenül választják a nagy régiók kormányzóit és a polgármestereket. Ez a szisztéma juttatta csúcsra „Jokowit” is, aki nem tartozik a korábbi és gyakran a hadsereghez kötődő politikusi elithez. Viszont nem élt kegyelmi jogával a kábítószer csempészet miatt halálra ítéltek ügyében. Az első hat kivégzett között öt külföldi volt, lett is nagy diplomáciai botrány Brazíliával és Hollandiával. Még harmincan vannak a halálsoron, köztük egy francia is. Widodo nem törődik a nemzetközi tiltakozással, mert úgy véli, hazai népszerűségének jót tesz a külföldiekkel szembeni kérlelhetetlenség. Widodo harcot hirdetett a korrupció ellen is, ehhez képes országos rendőrfőnökké nevezett ki egy olyan vezetőt, aki ellen korábban eljárás folyt épp korrupció gyanúja miatt. Tehát az első száz nap mérlege ellentmondásos, de az AFP hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint Indonézia mégis jó irányba mozdul, mert sikerült szakítani a múlt sok visszahúzó örökségével. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez