Győztek a tüntető középiskolások Izraelben

Kevesebb mint huszonnégy óra leforgása alatt megoldódott a vita az izraeli középiskolás diákok, a tanári kar és az oktatásügyi minisztérium között. A vita tárgya az iskolán kívüli tevékenységek betiltása volt, s emiatt egy hatalmas tüntetést rendeztek a diákszervezetek, ami meglepő gyorsasággal érte el a célját.

Még tavaly novemberben az izraeli tanári unió felvetette, hogy mivel 2009-től egyre több középiskolai diák vesztette életét vagy sebesült meg egy kirándulásban, ezért nem a tanárok és a tanfelügyelők kísérik el a diákokat a különböző osztálykirándulásokra vagy utakra, hanem helyette „állami alkalmazottak mennének” ki velük. Azonban mivel a testőrök vagy hatósági személyek kirendelése a kiránduló diákok mellé túl sokba kerültek volna, ezért az oktatásügyi minisztérium úgy döntött: az izraeli középiskolásoknak megtiltanak minden tanulmányi kirándulást, többnapos utat és iskolán kívüli tevékenység

A január elején nyilvánosságra hozott törvénytervezet nem engedélyezte volna az osztálykirándulásokat a városokon kívülre, de még a múzeumok, koncertek és kiállítások meglátogatása szintén tiltólistára kerültek volna. Egyedül csak a külföldi utak – például Lengyelországba – és az állampolgári ismeretekkel kapcsolatos túrákat engedélyezték, mint az iskolán kívüli tevékenységet.

A középiskolai diákokat koordináló és ellenőrző Nemzeti Diák és Fiatalság Tanács (NSYC) csendben készült a demonstrációra. Nem fogadták egyetlen politikai párt vagy független alapítvány segítségét sem. Továbbá ügyeltek arra, hogy „nem a tanárokat okolják” a döntésért. „Megértettük a tanárok álláspontját, mi csupán egy közös megoldást szerettünk volna helyzetre” – nyilatkozta az al-Monitornak Gal Yosef, az egyik szervező. Ráadásul ügyeltek arra is, nehogy a kormány megvádolja őket „illegális demonstrációval”: még Benjamin Netanjahunak is írtak egy levelet a tüntetés előtt, valamint a diákok céljairól és terveiről, miközben az interneten aktív kampányt folytattak. A NSYC ezáltal sikerült megnyerni a tanárok, szülők és az izraeli médiumok szimpátiáját is.

A demonstráció január 14-én vette kezdetét és eredetileg három naposra tervezték. Az izraeli médiumok szerint mintegy félmillió középiskolás diák vett benne részt, ami azt jelentette, hogy vagy otthon maradtak, vagy pedig az iskola előtt tüntettek. Az eredmény pedig önmagáért beszél: az izraeli oktatásügyi minisztérium szinte azonnal “válságtanácskozást és rendkívüli gyűlést” tartott,s egy órányi gyűlés után már ismét engedélyezték az iskolán kívüli tevékenységeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez