BXW, a banángyilkos

A BXW nevű baktérium már megérkezett Ugandába, ráadásul a banánt, pontosabban annak termesztését a klímaváltozás is fenyegetheti a jövőben. A sok országban élelmezési tömegcikknek számító gyümölcs, melyből a világ évente 40 milliárd dollár értékben fogyaszt, kezd komoly veszélybe kerülni.

 

A nyolcadik legfontosabb élelmiszernövény a világon a banán – legalábbis az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, annak is az adatgyűjtő és elemző szolgálata, a FAOSTAT adatai szerint. India után Uganda számít a második banántermelő nagyhatalomnak, sőt Afrikában a fő banánfogyasztó is ez az ország, a becslések szerint napi egy kiló is lecsúszik a helybéliek torkán. Ráadásul a különböző főzési technikák révén egyáltalán nem számít egysíkúnak a banánkoszt. A világszerte ismert gyümölcs – globális termelési értéke évente legalább 40 milliárd dollárt tesz ki -, a legújabb FAO-jelentés szerint veszélyben van.

   A Banana Xanthomonas Wilt (BXW) baktérium által okozott Xanthomonas campestris pv. Musacearum (XCM) kórság már egy ideje megtizedeli az banánültetvényeket, előbb csak Ázsiában, legújabban pedig már a Közel-Keleten és Afrikában is felbukkant.  Az ugandai mezőgazdasággal foglalkozó intézmény, az International Institute of Tropical szakértője, Piet van Asten azt nyilatkozta, hogy a BXW baktérium okozta bajok egyelőre nincsenek közvetlen összefüggésben a klímaváltozással, más természetű okokra vezethetők vissza a fertőzések. Az viszont kedvezőtlen és igencsak aggasztó, hogy az intézet úgy becsüli: ha az éghajlatváltozás 2 fokkal melegebb időjárást eredményez, hirtelen támadásnak lesz kitéve a gyümölcs Ugandán túl Ruandában, Burundiban és Kongói Demokratikus Köztársaságban is. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez