Ragaszkodik a kormány a felsőoktatási reformhoz

Christopher Pyne, Ausztrália oktatási minisztere jelezte, hogy szívesen tárgyalnak, és nyitottak a kompromisszumra a felsőoktatást megújító javaslatukkal kapcsolatban. A legfontosabb cél, hogy az ország egyetemei a lehető legjobban működő intézmények legyenek.

A kormány által benyújtott reformcsomagot decemberben egyszer már elutasította a szenátus. Ezután bizonyos változtatásokkal újra beterjesztették azt az alsóház elé. Tony Abbott miniszterelnök szerint a felsőoktatási reform programjuk sarokköve, ezért nem meglepő, hogy a hamarosan újrainduló törvényhozási időszak alatt kiemelten foglalkoznak majd vele.

Pyne szerint a reformok szükségesek ahhoz, hogy az egyetemek a lehető legjobbak legyenek, és a diákok a legkiválóbb lehetőségekkel rendelkezzenek, amikor egyetemre mennek. Az eredeti csomag a tanulmányok költségeinek nagymértékű növekedését hozta volna. Ezen az új javaslatával enyhített a kormány, és kész további könnyítésekről tárgyalni. Legfontosabb célja az, hogy megvalósuljon az egyetemek által szabott díjak deregulációja.

Mark Butler, a Munkáspárt képviselője szerint ez a törekvés nem elfogadható. A kormány mindegy, mekkora kompromisszumot köt a hallgatókat és családjaikat sújtó terhekkel kapcsolatban, ha a deregulációról nem mond le. Amennyiben megszűnne az egyetemi tandíjak szabályozása, az végső soron még tovább növelné a diákok tanulmányainak költségeit.

A törvénytervezetet a Zöldek sem támogatják, így a kormánynak a kisebb pártok szenátorait és a függetleneket kell meggyőznie ahhoz, hogy a reformcsomag elfogadásra kerülhessen.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez