Hétszázmilliót fizetett egy kaliforniai férfi egy egycentes érméért

A több, mint kétszázéves pénzdarab egyike volt a legelső amerikai érméknek.

Majdnem 2,6 millió dollárt, azaz nagyjából 700 millió forintot fizetette egy Beverly Hills-i műgyűjtő egy 1792-ben vert egycentes pénzérméért egy árverésen. A floridai Orlandóban tartott aukció szervezője a Reutersnek elmondta: még soha nem fizetettek ilyen nagy összeget árverésen egy egycentes pénzérméért.

A készítője, Robert Birch után csak “Birch Centként” emlegetett fémpénz egyike volt a legelső egycentes érméknek, amiket az Egyesült Államokban nyomtak, és jelenleg már csak tíz darab létezik belőlük. Az érmét megvásárló Kevin Lipton elmondása szerint azok közül a birtokába került darab van a legjobb állapotban. Az 55 éves férfi közölte: azt várta, hogy az érme jóval többért fog elkelni, mint az a 2 585 000 dollárt, amit végül fizetnie kellett. “Jó vásár volt” – közölte Lipton

Az árverést szervező Heritage Auctions társelnöke elmondta: Lipton rekordáron vásárolta meg az egycentes érmét. Egy nappal korábban 2,35 millió dollárért kelt el egy másik érme a cég aukcióján, azelőtt pedig 1,38 millió dollárt volt a rekord, 2012 óta. Jim Halperin a Reutersnek elmondta: a ritka érmék iránt az elmúlt években hatalmas lett a kereslet, miután a gazdaság elkezdett fellendülni és az emberek különböző befektetéseket keresnek.

Lipton közölte, hogy az érmét – legalábbis egyelőre – megtartja magának és nem fogja tovább adni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez