Belefulladunk a cukorba?

Nem mindenki jár rosszul a piacon, Afrikában több termelő gondolja úgy, hogy kisebb haszonnal ugyan, de nagyobb mennyiséget tud értékesíteni. De a cukor – a tartós túlkínálat miatt – Európában sem adható már el a régi módon.

Nincs mivel megédesíteniük az életüket az afrikai cukoripar szereplőinek – derült ki a Kenyában tartott úgynevezett cukorkonferencián. Az afrikai országban az amerikai cukor holdingot, az ASR-csoportot vezető Alan Wood azt a profán magyarázatot adta a kellemetlen üzleti helyzetre, hogy sorozatban a negyedik éve haladja meg a kínálat a keresletet a világban, ilyenkor pedig óhatatlanul alacsonyak lesznek az árak. Az afrikai kontinensen ez a körülmény sokakat érint, hiszen évente 14 millió tonna cukrot termelnek. A Reuters szerint az afrikai termelés 34 százalékát szállítják az öreg kontinensre, így Európa számít a legnagyobb felvevő piacnak. De a hatalmas túlkínálat és így a belső árak csökkenése miatt az Európai Unióban a cukorkvótákat 2017-ben fokozatosan megszűntetik. A cukrosokat tömörítő nemzetközi szervezet azt kérte, hogy a kvótákat 2020-ig még ne számolják fel Európában. A Reuters most azt az adatot hozta nyilvánosságra, hogy Kelet- és Dél-Afrikában a világon a legalacsonyabb költséggel termelő gyártók működnek, esetükben a kisebb haszon mellett ugyan, de nőhetnek az eladások. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez