Mi van a fekete öltöny alatt, avagy fellebben a fátyol a mormon gatyáról

Bár a mormonok, akik magukat az Utolsó Idők Szentjeinek tartják,az Újvilágból eredeztetik egyházukat, és abban hisznek, hogy Izrael tíz törzse – Isten segítségével – átjutott Amerikába, ma már igazi világegyháznak számítanak, így hazánkban is megvetették lábukat. Jellegeztes viseletük a fekete öltöny fehér ing és nayakkandő – és még valami, ami eddig, szó szerint, rejtve maradt. 

Az alsóneműt, amiről most szó esik a ruha alatt hordják és nem szabad megmutatni a felekezeten kívül állóknak, ami megyarázza is az iránta érzett kíváncsiságot. A ruházat egy részét, ami nagyjából egy fehér pólónak és alsónadrágnak felel meg, mindennapos viseletre szánták a ruha alá, de a hosszú, köntöshöz hasonlító kiegészítőt csupán a szertartásokon használják.
A fehér szín a tisztaságot jelképezi, nincsen semmi rangra utaló jel, így aztán, egy külső szemlélő számára megkülönbözhetetlen a legfőbb pap a pár napja frissen csatlakozott tagtól, sőt a nők és férfiak ruházata között sincs túl nagy különbség. Bár a mormonok hite szerint a ruha megvédi őket a rossz dolgoktól és arra készteti őket, hogy Istennek tetsző dolgokat vigyenek véghez, a weboldalon egyértelműen megfogalmazták, hogy a ruházatnak nincsen önmagában mágikus hatása a viselőre. Az egyház történelmében többször is utalnak arra, hogy a viselet megvédi tulajdonosát a bajtól, így például egy tűzeset során, a legenda szerint,  csak ott égtek meg a bennrekedtek, ahol nem fedte testüket a szent anyag. Sőt, a vallást alapító Joseph Smith állítólag pont akkor nem viselte a ruhát, amikor megölték, így történhetett, hogy a merénylet sikeres lett. Az Egyesült Államokban általános kíváncsiság és egyfajta távolságtartás jellemzi az embereket, ha Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról van szó, ami Philip Barlow, az Utah Állami Egyetem Mormon történelem professzora szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a mormon kultúra különbözik az amerikaitól, így a felekezet tagjai mindig is valamennyire kívülállóként voltak jelen az országban. Mivel eredetileg elfogadott, sőt támogatott volt a többnejűség az egyház berkein belül, így a közvélemény mindig egy, a szexualitással aktívan foglalkozó felekezetnek tartotta őket. Ehhez adódott hozzá az öltözet, amely inkább alsóneműnek látszott, semmint az utcára felvehető ruházatnak. Mára perzse a moronok jelentős  része is belesímult az amerikai átlagba – egy feleségük van, fekete öltönyt viselnek, és polgári foglalkozást űznek.  Sőt, a legutóbb egyikük – Mitt Romney – még az elnökjelöltségig is vitte. 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez