Előkerült a video, mégis a rendőrök hazudtak?

Maga az eset még áprilisban történt, amikor Raymond Romero éppen egy üzlet előtt állt. A férfi beszámolója szerint a hirtelen megjelenő rendőrök nekitolták a kirakatnak, majd lenyomták a földre, ahol eltörték kisujját, később pedig több alkalommal használtak a védtelen férfi ellen sokkolót és mindeközben összeverték.

A rendőrök története szerint többször felszólították Romerót, hogy vegye ki zsebéből a kezét, amit nem tett meg, így kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni ellene. Állításuk szerint azért siettek a helyszínre és vették célba a 21 éves férfit, mert ruhája megfelelt annak a leírásnak, amit egy gyanúsított viselt, akinél fegyver volt. Most azonban előkerült egy felvétel a Daily Mail jóvoltából, amelyen egyértelműen látszanak az események. Romero éppen dohányzott, amikor a rendőrök megérkeztek és látszik, hogy nem volt zsebre téve a keze. Az egyik rendőr, Jose Reyes ekkor megfogta pulóverét és nekinyomta a kirakatnak, mire Romero megpróbálta magát kiszabadítani Reyes fogásából. Néhány másodperccel később már a földön volt, ahol megbilincselték, majd elvezették.

“A rendőr egyértelműen hazudott arról, hogy mi történt aznap este” – mondta el Romero ügyvédje, reményei szerint Reyest hamis tanúzással fogják megvádolni. Itt azonban még nem lett vége a történetnek, ugyanis amikor bevitték a rendőrőrsre több alkalommal használtak ellene sokkollót, illetve miután – állítólag – leköpte az egyik rendőrt, többször megverték. Romero azóta is előzetesben ül, állítása szerint koholt vádak alapján. Egy korábbi elkövetett bűncselekmény miatt pedig a bíró nem szabott ki óvadékot.

Az Egyesült Államokban körülbelül hetente kerülnek elő bizonyítékok rendőri túlkapásokról, amelyek mostanra az egész országot felháborították. Sokszor videók bizonyítják a brutalitást, így egyre kevesebb lehetősége van a rendőröknek eltemetni az ilyen eseteket. A fergusoni lövöldözés során egy 18 éves fekete fiú vesztette életét, amely az egész országon átívelő hullám első állomása volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez