Egy marylandi képviselő megfenyegetett egy helyi lapot, meg is lett a büntetése

Kirby Delauter megtiltotta neve engedély nélküli leírását egy lapnak, ami frappáns szerkesztőségi cikkben válaszolt. Kirby Delauter neve ezután elárasztotta az internetet, sőt már nemzetközileg ismertté vált.

Kirby Delauter mostanra biztosan rájött arra, mekkora hibát követett el azzal, hogy perrel fenyegette meg a Frederick News Postot, miután egyik újságírójuk az engedélye nélkül megemlítette a nevét egy cikkben. Kirby Delauter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben keménykedett az újság ellen, közölve a cikket író újságíróval: “Ha még egyszer az engedélyem nélkül leírja a nevem, mehet is védőt felfogadni!”

A sajtószabadság hazájában természetesen ez a fenyegetés jogilag teljes ostobaság, és a News Post szerkesztősége pont annyira ijedt meg, amennyire kellett nekik: semennyire. Briliáns választ adott a választott képviselőnek, akinek nagyon úgy tűnik, hogy fogalma sincsen a szólásszabadsággal kapcsolatos törvényekről.

Szerkesztőségi cikküknek már a címe is jelezte, mennyire veszik komolyan a fenyegetést. Annak címe ugyanis ez volt: Kirby Delauter, Kirby Delauter, Kirby Delauter. Majd a cikkben még nem kevesebb, mint 26 alkalommal írták le a nevét, sőt, még a bekezdések első betűiből is a Kirby Delauter név állt össze. Ráadásként, pár igencsak vicces anagrammát is közöltek (Brutelike Yard).

Az igazi csapást a cikk végére hagyták, amikor feltették a kérdést: “Mit fog tenni Kirby Delauter? Beperel mindenkit, aki a Twitteren viccelődik vele a #kirbydelauter hashtaget használva?” A lap zseniális válasza természetesen nagy figyelmet kapott, és egymás után osztották meg azt az emberek a Facebookon (35 ezer ajánlás) és a Twitteren (7600 megosztás), az utóbbit pedig elárasztották a #kirbydelauter hashtages üzenetek, és a politikus lépésén gúnyolódó képek.

Kirby Delauter pedig bekerült az országos sajtóba is, fenyegetése (és neve) NBC-től kezdve a Fox Newson át a Washington Poston keresztül a Time-on át a Chicago Tribune-ig egy rakás országos lapon megjelent. Sőt, az eddig valószínűleg csak saját megyéjében ismert politikus neve (Kirby Delauter) nemzetközileg is ismertté vált: esetével a BBC és a Daily Mail is foglalkozott, de még ausztrál lapokba is bekerült.

Most már egy magyarországi lapban is olvasható Kirby Delauter neve, pedig nem is adott rá engedélyt. 😀

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez