Ki repül a végén Elefántcsontparton?

 

Elefántcsontpart, Yamoussoukro Megtiltotta a légtérhasználatot és a leszállást az ENSZ erőknek és a francia hadsereg békefenntartóalakulatainak a Gbagbo-féle vezetés Elefántcsontparton. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy az Afrikai Unió üléséről Alassane Ouattara visszatérjen Abidzsánba.

 

 

A repülési tilalomról szóló rendelkezést nem sokkal azután olvasták be az elefántcsontparti állami televízióban, hogy az ország másik elnöke, Alassane Ouattara elutazott az Afrikai Unió ülésére Adisz-Abebába. A tiltás csak az ENSZ békefenntartóira és a francia hadsereg békemissziójának alakulataira vonatkozik. 
A Gbabgo kormányzat szóvivője szerint bebizonyosodott: az ENSZ erők csak azért vannak az országban, hogy felkelőket szállítsanak. Ezért lépett életbe a tilalom.
Az Outtara kormányzat szerint a döntés meglepő, ráadásul jogszerűtlen. Gbagboéknak ugyanis nincs joguk korlátozni az ENSZ-erők mozgását. AZ ENSZ helyi szóvivője csak annyit mondott, megbízatásukat a Biztonsági Tanácstól kapták és azt végre fogják hajtani.
Az elefántcsontparti krízis rendezésével foglalkozó addisz-abebai ülésre Laurent Gbagbót is meghívták, ám ő ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez