Többen nézik a focit Amerikában, mint Brazíliában

Steven Gerrard, a Liverpool elmúlt tizenhat évének meghatározó alakja, 114-szeres angol válogatott az idény végén elhagyja a klubbot, és az Egyesült Államok bajnokságában, a Major League Soccer-ben (MLS) folytatja pályafutását. Meghatározó szakemberek összecsengő véleménye szerint 10-15 év múlva a labdarúgás népszerűsége és nézettsége a vezető sportokéval fog vetekedni Amerikában. Ennek apropóján gyűjtöttük össze a legfontosabb tényeket, érdekességeket az amerikai ligáról.

Michael Bradley, az amerikai válogatott és a Toronto FC labdarúgója a legjobban fizetett játékos a bajnokságban, 6.69 millió dolláros éves fizetéssel. Megjegyzendő, hogy a világ- és Európa-bajnok Thierry Henry, aki 2010 óta játszik a New York Red Bulls csapatában, csak ötödik a sorban a maga évi 4.35 milliójával.

A Super Bowl azért verhetetlen a nézők körében. A decemberben megrendezett MLS döntőt 1,9 millióan figyelték a televízión keresztül, míg a Super Bowlt 112 millióan követték, de még az egyetemi kosárbajnokságot is 21 millióan nézték. 2011 óta folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik tévén nézik a meccseket. Hozzák kell tenni, hogy az MLS nézettsége is növekszik évről-évre.

Az MLS két országot fog át: az Egyesült Államok és Kanada csapatai számára rendezik a bajnokságot. A Toronto FC volt az első kanadai klub, ők 2007-ben csatlakoztak, míg a Vancouver Whitecaps 2011-ben, a Montreal Impact 2012-ben. Ausztrália és Új-Zéland szintén egy bajnokságot rendez magának. Érdekesség, hogy például Anglia és Wales két külön bajnokságban szerepel, jóllehet mindketten tagjai az Egyesült Királyságnak.

Az MLS-t 1996-ban alapították, az első meccs április 6-án volt, így ez egy fiatal versenysorozatnak számít. Előtte tizenegy éven keresztül zajlottak a North American Soccer League sorozat meccsei. Ennek a bajnokságnak nem volt első osztálya.

Egyre növekszik a meccsre járók száma. 2014-ben az MLS rekordot döntött, mert az átlagos nézőszám ekkor 19.151 volt. Mindez az angol bajnokságban 36.657. A legnépszerűbb klub a Seattle Sounders, a maga 43.734-es nézőátlagával. Az MLS a nyolcadik legnézettebb bajnokság, megelőzve a brazilt, az argentint és a portugált is.

Létezik egy úgynevezett Beckham-szabály. Ugyanis az amerikai bajnokságban van egy fizetési plafon, ami 3,1 millió dollárt jelent évente. Ugyanakkor a Los Angeles-iek volt sztárja miatt bevezettek egy lehetőséget, hogy minden klub három játékosának annyit fizet, amennyit akar. Ezáltal nyílt meg a lehetőség, hogy igazán nagynevű játékosok igazoljanak a tengeren túlra.

Az MLS play-off rendszerben bonyolítja le a bajnokságát. 2015-ben ez azt jelenti, hogy az induló 20 csapatból 12 jut be a rájátszásba, és ekkor egyenes kieséses rendszerben döntik el, hogy ki nyeri a bajnokságot.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez