A Dél-Afrikai Köztársaság etnikai összetétele

A Dél-Afrikai Köztársaság etnikai összetétele

Előző írásaimban, melyek a weboldalon megtekinthetőek elkezdtem Afrika legdélebbi országának bemutatását egy bizonyos lencsén keresztül. Ez a lencse (választástörténet, politikai pártok) azonban nem elég ahhoz, hogy ezt az országot megismerjük. Eddig csak a felszínt kapargattuk, ideje mélyebbre ásni. Mi kell ahhoz, hogy egy párt hatalomra jusson? Tudom abszurd kérdésnek tűnik, de ilyenkor az emberek többsége rávágja, hogy jó program, karakteres jelöltek stb., de a legegyszerűbbet mindig ki szokták hagyni, márpedig a politika a legtöbb esetben eklektikus, de egyszerű. Ahhoz, hogy egy párt nyerni tudjon, ahhoz szavazók kellenek. Ha elemi szintre lebontjuk ennyire egyszerű. Az, hogy ki miért szavaz egy bizonyos pártra az már más kérdés, lehet a politikai szocializáció végett, vagy a program alapján (bár erre nagyon kevés az esély), vagy lehet szavazni etnikai hovatartozás alapján. Ezt fogom ebben az írásomban megvizsgálni, hogy milyen etnikai összetétele van ennek az országnak.

            Először is meg kell néznünk azt, hogy az etnikai csoportok milyen arányban fordulnak elő az országban. A 2022-es népszámlálási adatok alapján így oszlik el Dél-Afrika népessége az etnikai térképen:

  • ,,Afrikai”: 81,4%
  • ,,Fehér”: 7.3%
  • ,,Színes bőrű”: 8.2%
  • ,,Ázsiai vagy indiai”: 2.7%

Innen látjuk azt, hogy az országot korábban vezető politikai rendszer, az ,,Apartheid”- rendszer, mely a különböző etnikai csoportok elnyomását és diszkriminálását nem vetette el a ,,fehér” etnikai csoport álláspontja szemszögéből, milyen instabil talajon állt, ha csak az etnikai összetételt nézzük, mert ha visszamegyünk az időben korábban se voltak nagyobb arányban a ,,fehérek”.

            A nyelvi sokszínűség is érdekes. A Dél-Afrikai Köztársaságban összesen tizenkét nyelvet tekintenek hivatalosnak, ami óriási szám. Ebben a tekintetben a világon a harmadik legtöbb hivatalos nyelvel rendelkező ország Bolívia és India után. Formailag az összes nyelv egyenlő, de egyes nyelveken természetesen többen beszélnek. A dél-afrikai háztartásokban legtöbbet beszélt nyelv a zulu, a xhosa és az afrikaans.

            Sok tényező játszik még közbe abban, hogy mennyire különböző egy ország etnikai összetétele, azonban az egyik legfontosabb a vallás.

Pető Máté korábbi írásai ITT, ITT és ITT olvashatóak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez