Elhunyt Sánta Ferenc, a Kossuth-nagydíjas Hegedűművész

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában elhunyt Sánta Ferenc, Kossuth-díjas, Kossuth-nagydíjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás, a Nemzet Művésze. A hírt a művész családja közölte az MTI-vel.
Sánta Ferenc 1945. március 2-án született Kaposváron. Zenei tanulmányait a Kaposvári Zeneiskolában kezdte, majd a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, végül a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett hegedűművészi és tanári diplomát 1969-ben.
Pályafutása során számos elismerést kapott, többek között a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nívódíjait, az eMeRTon-díjat, valamint a Liszt Ferenc-díjat és a Kossuth-díjat.2009-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki, 2011-ben Budapest díszpolgára lett, 2014 óta pedig a Nemzet Művésze címet viselte.


Sánta Ferenc alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, és művészeti igazgatóként vezette a Magyar Nemzeti Cigányzenekart is.Pályafutása során Európa szinte minden országában fellépett, valamint az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is koncertezett.
A művész emlékét a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjaként őrzi. Sánta Ferenc halála nagy veszteség a magyar zenei élet számára, emlékét és művészetét azonban örökre megőrizzük.


Kép forrása
Forrás

(Visited 2 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez