Afrikában egy 5000 éves, elfeledett civilizáció nyomaira bukkantak

Marokkó és a Maghreb-térség történetében jelentős hiányosságok vannak a 3000–6000 évvel ezelőtti időszakra vonatkozóan. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a terület túl száraz volt ahhoz, hogy sok ember számára megélhetést biztosítson. Azonban az Oued Beht környékén végzett legújabb régészeti felfedezések új megvilágításba helyezik ezt a kérdést.
A jelenlegi ásatások azt mutatják, hogy az elfeledett város mérete és jelentősége hasonló lehetett a görög eposzokból ismert Trójához a bronzkorban. A Nílus völgye után ez lehetett Afrika legkorábbi és legnagyobb mezőgazdasági területe.


A későbbi Egyiptomi Birodalomban találhatók csak olyan szépen díszített edények és fejlett kőszerszámok, mint amilyeneket a mai Marokkó területén fedeztek fel. A régészek bizonyítékokat találtak arra is, hogy a helyiek kecskéket, birkákat, teheneket és disznókat tenyésztettek, ami szintén figyelemre méltó teljesítmény. Bár a növénytermesztéshez szükséges szerszámok nem kerültek elő, ez valószínűleg azért van, mert az Oued Beht lakói puszta kézzel végezhették a vetést, aratást és földművelést.


Forrás
Kép forrása

(Visited 2 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez