Ausztrália új törvénye a munka és a magánélet egyensúlyának érdekében

2024 augusztusában Ausztrália új törvényt vezetett be, amely lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy munkaidőn kívül figyelmen kívül hagyják a munkával kapcsolatos megkereséseket, például e-maileket és telefonhívásokat. A törvény célja, hogy javítsa a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, különösen a digitális korszakban, amikor egyre nehezebb elválasztani a munkát a magánélettől.


A jogszabály szerint a munkáltatók nem tilthatják meg az alkalmazottaknak, hogy munkaidőn kívül megkeressék őket, de a dolgozóknak joguk van arra, hogy ezekre a megkeresésekre ne reagáljanak, kivéve sürgős esetekben. Az új törvény egyelőre csak közepes és nagyvállalatokra vonatkozik, a kisvállalkozások esetében később lép életbe.
Az intézkedést vegyesen fogadták: míg a munkavállalók és a szakszervezetek üdvözölték, néhány vállalkozás aggodalmát fejezte ki az esetleges hatékonyságcsökkenés miatt. Az új törvény azonban hosszú távon várhatóan pozitív hatással lesz a munkahelyi kultúrára és a dolgozók elégedettségére.


Kép forrása
Kép forrása

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez