Pavel Durovot, a Telegram alapítóját letartóztatták

Pavel Durovot, a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz származású alapítóját tegnap este letartóztatták egy francia repülőtéren.

A Telegram 39 éves társalapítója, magángépén utazott Azerbajdzsánból és a párizsi Le Bourget repülőtéren tartóztatták le, miután repülés közben adtak ki francia elfogatóparancsot ellene. A vállalkozó egyébként Dubajban él, ahol a Telegram Inc. székhelye is található, és négy állampolgársága van: orosz, St. Kitts és Nevis, Franciaország és az Egysült Arab Emírségek. Francia állampolgársága miatt nem kiadható és nem cserélhető, ezért tartóztathatták le éppen ott. Mivel állítások szerint nem működött együtt a francia hatóságokkal, ezért gyermek kereskedelem- és terrorizmus elősegítése a vád, amelyben akár 20 évre is elitélhetik. Durov Putyinnal egyidőben tartózkodott Bakuban, de orosz források szerint, bár Durov kifejezetten ezért repült oda, Putyin nem fogadta.

A Forbes szerint Durov vagyona 15,5 milliárd dollár.

A Telegramnak jelenleg 900 millió aktív felhasználója van . Az USA kormánya nyomást gyakorolt ​​Durovra, hogy engedélyezze a “hátsó ajtót” az alkalmazásban a nyugati hírszerzés számára – mondta a vezérigazgató az év elején Tucker Carlson amerikai újságírónak. A vállalkozó azonban fenntartotta, hogy a Telegramnak “semleges platformnak” kell maradnia, amely nem “szereplő a geopolitikában”.

A Telegramnak külön protokollja van arra az esetre, ha Durovot letartóztatnák. Ez a protokoll most életbe lépett, hogy biztosítsa továbbra is az üzenetküldő szolgáltatás működését.

Feliratkozás >>> @HaboruTv

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez