Megvan az oka miért látunk egyre kevesebb madarat Magyarországon

Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) a madarak védelmével hozzájárul az emberi életminőség és a biológiai sokféleség megőrzéséhez Magyarországon. A nyár utolsó hónapjaiban érkező aggódó bejelentések mögött nem természetvédelmi probléma áll, hanem a költési időszak befejeződése. A madarak ilyenkor már nem olyan aktívak, mivel a fiókák kirepültek, és a felnőttek is kevesebb energiát fordítanak a párzási és költési tevékenységekre. Ezért lehet, hogy az emberek kevesebb madarat látnak, de ez természetes folyamat, és nem kell aggódni miatta. Az MME továbbra is fontos munkát végez a madarak védelmében, és arra ösztönzi a lakosságot, hogy figyeljenek oda a természetünkre és a madarakra!
Az elmúlt hónapokban Magyarországon valóban kevesebb madarat láthattunk a közterületeken, és az itatókon is csökkent a forgalom. Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) közleménye szerint ennek oka nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése.

A települési fajok többsége két fészekaljat nevel egy szezonban, és ha jól érzik magukat egy területen, nagy valószínűséggel a második költésre is az első közelében kerül sor. Az augusztus eleji változás a madárnyüzsgésben már a laikusok számára is észrevehető. A hiányérzetet tovább fokozza a legismertebb és legkedveltebb fecskék, valamint a fehér gólyák fészkeinek kiürülése, majd a levegőben vadászó, a szántókon és árokpartokon szedegető madarak hirtelen eltűnése. Fontos megjegyezni, hogy ez a látszólagos madárhiány nem a tömeges pusztulásuk miatt következik be, hanem a viselkedésük természetes változása miatt történik. Tehát a madarak száma őszi vonulással újra növekedni fog, és a téli itatásnak köszönhetően a lakossági madármegfigyelések száma is emelkedik majd.


Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez