A japán vonat ami mindig közlekedik mégsem szállhat fel rá soha senki

A japán szupervasútjai, a bullet trainek, valóban különlegesek, és a Doctor Yellow, vagyis a sárga vonat, még ezen járművek között is kiemelkedik. Hadd meséljek neked róla!


A Doctor Yellow egy olyan vonat, amely folyamatosan közlekedik, de soha nem szállít utasokat. Miért? Nos, ez a sárga vonat a japán vasúti hálózat egyik letéteményese. A neve onnan ered, hogy sárgára festették, hogy éjszaka jobban látszódjon, és megkülönböztessék a többi vonattól. De miért van rá szükség?


A Doctor Yellow feladata a pálya és a felsővezetékek állapotának ellenőrzése. Szenzorokkal, adatrögzítőkkel és más eszközökkel van tele, amelyek figyelik a sínek stabilitását és sértetlenségét. Amint bármilyen problémát érzékel, azonnal jelentést küld az üzemeltető társaságnak. Tehát tulajdonképpen egyfajta “vasúti orvosként” működik.


A Doctor Yellow felépítésében és külsejében nagyon hasonlít a híres Shinkansen vonatokra, és a karbantartást teljes sebességnél, mintegy 270 km/óránál végzik. Így valós terhelésnél tesztelik a vonatot. Érdekesség, hogy nincs nyilvános menetrendje, így a megfigyeléséhez szerencse kell. Egy babona szerint pedig szerencsét hoz a munkáját végző vonatot látni.
Az idő is sürget: az üzemeltető JR Central és JR West nemrég bejelentette, hogy a Doctor Yellow-t 2027 után kivonják majd a forgalomból, és a hagyományos külsővel megáldott N700S sorozat vonataival helyettesítik majd.


Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez