Nem rohant vissza megmenteni az égő házból a vezetőjét, most börtön várhat rá

Az Észak-Koreai Kim-dinasztia valóban egy olyan rendszer, amelyben a személyi kultusz kiemelkedő szerepet játszik. A dinasztia hatalmának ideológiai alappillére a dzsucsefilozófiája, amit Észak-Korea első vezetője, Kim Ir Szen alkotott meg. Kim Ir Szen a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) belül példa nélküli személyi kultuszt épített ki.
A Kim-dinasztia története a Pektu-vérvonalhoz vezet, amely Észak-Korea irányító családját jelöli. A Pektu-vérvonal neve a koreai szent hegyre, a Pektu-hegyre utal, ahol Korea 1910-től a második világháborúig tartó japán megszállása idején Kim Ir Szen egy gerillatábort hozott létre. A helyi legendák szerint itt született Kim Dzsongil is. 2015-ben Kim Dzsongun fel is mászott a hegy 2744 méteres csúcsára, apja és nagyapja emléke előtt tisztelegve.


Az észak-koreaiak mindennapjaiban a vezetők iránti hűség és tisztelet kiemelkedő fontosságú.
Nemrégiben történt, hogy egy nőnek kigyulladt a háza az Észak-Hamjong tartománybeli Onszong megyében, ekkor csak a gyermekei voltak otthon, rohant is haza, hogy őket menteni tudja. A ház leégett, de az anya sikeresen megmentette a két gyermekét, egy dolgot viszont elfelejtett.


Nem rohant vissza a házba, hogy megmentse a két korábbi vezető, Kim Il Szung és Kim Dzsong Il képeit a tűz elől. Az ingatlanban lakott egy másik család is, ott is először elfelejtették a portrékat kimenteni, viszont az egyik helyi farmer visszarohant a képekért és sikeresen kihozta a két portrét.
Az említett eset jól mutatja az Észak-Koreai Kim-dinasztia személyi kultuszának mértékét. A nő hősiessége, hogy gyermekeit megmentette, ugyanakkor a vezetők portréinak megmentése is fontosnak számított. Az elnyomás és a vezetők iránti hűség mindennapjaik része Észak-Koreában. A helyi farmer példája pedig azt mutatja, hogy a személyi kultusz még a legváratlanabb helyzetekben is jelen van.


Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez