Nagy bajban a Sajó: nem tudni mikorra lesz megoldás

Két és fél évvel ezelőtt a Sajó folyó vizének színe rozsdaszínűvé vált, miután az alsósajói vasércbányából szennyezett bányavíz került bele. Bár voltak átmeneti javulások, az év első felében ismét romlottak a vízminőségi mutatók, és egyre több szennyező anyagot hordozott magával a folyó. A napokban a bányamentő szolgálat munkatársai ismét munkához láttak a bányában, de úgy tűnik, még mindig nincs olyan megoldás, amely véglegesen megoldaná ezt a problémát.

Az alsósajói vasércbányából kifolyó bányavíz 2022 eleje óta szennyezi a Sajó vizét. A víz rengeteg vasvegyületet és más veszélyes nehézfémeket, például nikkelt, mangánt, cinket és arzént tartalmaz. Bár egy fél év elteltével sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, a szennyezést teljesen megállítani nem sikerült.


Az elmúlt hónapokban a helyzet romlott: a korábbi másodpercenkénti 2 liter helyett most már 5 liter szennyezett víz kerül a folyóba. Emellett a bánya műszaki állapota is romlik: több helyen beomlottak a vájatok teteje, a víz elvezetésére szolgáló csövek és az ideiglenes gátak is rossz állapotban vannak. A kormány június elején 1,5 millió eurót különített el a probléma megoldására. Fő céljuk, hogy megakadályozzák a víz lefolyását a bánya alsóbb szintjeire, ahonnan már szennyezett víz kerül ismét a felszínre, majd a Sajóba.


Az alsósajói vasércbányából kifolyó bányavíz szennyezi a Sajó vizét. A cél az, hogy elkülönítsék a bányába befolyó tiszta vizet a mélyből jövő szennyezett víztől. A tiszta vizet a lehető leghamarabb kivezessék a felszínre, egy csőn keresztül közvetlenül a Sajóba. A szennyezett vizet két csőn keresztül vezetnék el: az egyik a két ülepítőmedencébe, a másik pedig a víztisztító állomás felé. Azonban a megvalósítás időpontja még bizonytalan. Ismerve a hazai viszonyokat, egyhamar nem várható megoldás.

Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez