Ön tudja valójában mi értelme van a rögzített kupakoknak?

Az Európai Unió egy irányelv alapján kötelezővé tette az italos műanyag palackokhoz és gyümölcsleves dobozokhoz a rögzített kupakok használatát. Azonban egy német szakértő most kétségbe vonja ennek az intézkedésnek a hatékonyságát, és szerinte ez az intézkedés nem járul hozzá jelentősen a Föld környezetvédelméhez.


A rögzített kupakok bevezetése azért történt, hogy csökkentsék a műanyaghulladék mennyiségét. Azonban sokan tapasztalják, hogy ezek a kupakok gyakran nehezen csavarhatók le, ami kellemetlenséget okozhat.
Markus Prem, a Kempteni Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársa szerint nem logikus az intézkedés, mert a tengerbe, folyókba és tavakba kerülő fedők mennyisége rendkívül csekély. Az iparág az uniós szabályozás miatt azonban milliárdokat fektetett például új gépekbe, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz.


A Német Italnagykereskedők Szövetsége szerint az átalakítások költségei eurómilliós nagyságrendűek. A Német Élelmiszeripar Szövetsége pedig arról tájékoztatott, hogy a költségek töltősoronként 181 ezer euró körül mozognak, és az újfajta kupakmegoldások darabonként körülbelül 0,2 cent többletköltséggel járnak. Érdekes megfigyelés, hogy a tengerbe mosott műanyagok túlnyomó többsége Ázsiából származik, és az úgynevezett szemetelés problémája Németországban már az uniós irányelv hatályba lépése előtt sem létezett.

Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez