MEGJELENTEK A PALACK VADÁSZOK

Az új italcsomagolás visszaváltási rendszer Magyarországon komoly változásokat hozott. A MoHu szerint az emberek egyre inkább hajlamosak visszavinni a betétdíjas palackokat a gyűjtőpontokra, mégis naponta rengeteg palack kerül a kukákba. Átlagosan napi 6 millió palack válik hulladékká.

A palackvadászok pedig éppen ezeket a palackokat keresik, gyakran a forgalmasabb pontokon is. Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg-, fém- és műanyagpalackokat, amelyek korábban hulladékká váltak. Az EU szabályozása szerint 2029-re a pet palackok visszagyűjtési arányának el kell érnie a 90%-ot.A MoHu azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az automaták túlterheltsége miatt néha problémák adódnak, és az emberek gyorsabban váltják vissza az italcsomagolásokat, mint ahogy azt eredetileg tervezték.


Az utóbbi időben a palackoknak, amelyek a szemetesben végzik, kialakult egy piaca. Egyre többen kutatják fel az eldobott csomagolásokat, különösen a főváros forgalmasabb területein. A lakossági kukák, konténerek és utcai gyűjtőedények tartalmát azok öntik ki, akik visszaváltható italos palackokat keresnek, hogy így jussanak pénzhez. Azonban a probléma nem azzal van, hogy valaki kiemeli a szemétből a palackokat és azokat elviszi, hanem azzal, hogy eközben vandál módon megrongálja a kukákat. A lakossági gyűjtőedényekből az utcára öntik a szemetet, a zsákokat széttépik, és a tartalmukat szétszórják.



Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez