Sugárzással az orrszarvúkért

Az orrszarvúak védelme érdekében egy új, meglepő megközelítést alkalmaznak: radioaktív izotópot fecskendeznek az állatok szarvaiba. A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói ezzel a módszerrel szeretnék visszaszorítani az orvvadászatot. Az implantátum az állatokra nem jelent veszélyt, ugyanakkor emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi a szarvukat. A Rhisotope nevű projektben összesen 20 orrszarvúba ültetik be az alacsony dózisú izotópokat, és hat hónapon keresztül figyelemmel kísérik az egészségi állapotukat. Ha a projekt sikeresnek bizonyul, más állatoknál is alkalmazható lehet ez a módszer.

Az elsődleges cél azonban az, hogy azonosítsák a csempészeket, mielőtt azok elhagyják Dél-Afrikát. A fekete piacon ugyanis az orrszarvúszarvak az egyik legértékesebb árucikk, és az állatok védelme érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni.Az orrszarvúk védelmére irányuló radioaktív izotóp-kezelés egy érdekes és innovatív megközelítés. Itt van egy rövid összefoglaló a módszerről:


A kutatók alacsony dózisú radioaktív izotópot fecskendeznek az orrszarvúk szarvaiba. Ez az izotóp nem veszélyezteti az állatok egészségét, de emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi a szarvukat. Az izotópok segítségével azonosítani lehet azokat a csempészeket, akik az orrszarvúszarvakat illegálisan próbálják kivinni Dél-Afrikából. A szarvokat ellenőrzik, mielőtt azok elhagynák az országot. Az orrszarvúszarvak a fekete piacon rendkívül értékesek, és az állatok védelme érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni. Az izotóp-kezelés segíthet csökkenteni az orvvadászatot.
Fontos megjegyezni, hogy ez egy kísérleti megoldás, és hatékonyságát még vizsgálják. Ha sikeresnek bizonyul, más állatok védelmére is alkalmazható lehet.

Kép forrása
Kép forrása
Kép forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez