Miért is annyira veszélyes a húsevő baktérium?
A húsevő baktérium, amely a Streptococcus törzshez tartozik, nem valóban “húst eszik”, hanem inkább kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol. A fertőzés veszélyességét az okozza, hogy ezeket a szöveteket rendkívül gyorsan, órák alatt pusztítja el. A tünetek közé tartozik a gyengeség, rossz közérzet, hidegrázás, valamint a pusztuló, elfeketedő kötőszövetek. A húsevő baktérium kifejezetten emberekre specializálódott, és évente akár félmillió halálesetet is okozhat világszerte.A húsevő baktérium leggyakoribb fertőzési útjai közé tartoznak:
0. Sebek és sérülések: A baktérium könnyen bejuthat a bőrön vagy nyálkahártyán keresztül, például vágások, horzsolások vagy rovarcsípések révén.
![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/07/41781b2e-ca7c-4a51-89f4-ad3b0aa0a79a.jpg)
0. Sebészeti beavatkozások: Műtétek, sebészeti beavatkozások során a baktérium bekerülhet a testbe.
![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/07/708c80f0-d3fe-4b42-b2f3-225598d9bd29-1024x645.jpg)
0. Krónikus betegségek: A húsevő baktérium néha krónikus betegségek, például cukorbetegség vagy immunhiány miatt sérült szöveteken keresztül terjedhet.
![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/07/7291b3d2-2d0a-4482-9836-809960b61b56-906x1024.jpg)
Fontos, hogy megfelelő higiéniai intézkedéseket tartsunk be, és bármilyen seb vagy fertőzés esetén forduljunk orvoshoz!
Az eredeti cikk megtekinthető itt.
Kép forrása