![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/06/gömbhal-1024x752.jpg)
A japán ételkülönlegesség, a fugu (gömbhal) még a ciánnál is mérgezőbb. A fugu készítése nemcsak a helyes technika és a hagyományok ismeretét igényli, hanem azon szerveinek pontos ismeretét is, melyek tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak. Helytelenül elkészítve nemcsak bénulást, hanem halált is okozhat.
![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/06/malajzia-gombhal-mergezes-idos-hazaspar_image_8b9fb84970a1c324e1b04ef2bba8-1024x683.jpg)
![](https://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2024/06/unnamed.jpg)
A méreg különösen kegyetlen módon fejti ki hatását: nem károsítja a vérkeringést, így az áldozat végig a tudatánál marad, miközben teste lebénul és megszűnik működni. A fugu evése mindig kockázatos, de a legjobb szakácsok minimális méreganyagot hagynak a húsban, így az ínyencek enyhe zsibbadást éreznek.
Képek forrása
Az eredeti cikk megtekinthető itt.
(Visited 4 times, 4 visits today)