Újabb élelmiszerbotrány Kínában
Diszkont áron a betegségben elpusztult disznók húsa is eladható.
Kína viharos gazdasági fejlődéséből a lakosság túlnyomó része profitál. De ennek a folyamatnak vannak árnyoldalai is. Például a környezet szennyezése, továbbá az, hogy az élelmiszertermelés minden áron való növelése komoly egészségügyi problémákat okoz. És ezekről egyre többször értesül a kínai közvélemény. Tucatjával sorolhatnánk az utóbbi évek nagy botrányait, a mérgező tejportól a Sanghaj ívó vízét is biztosító folyóban ezer számra talált disznó tetemekig. A legújabb botrány is a sertés ágazathoz kapcsolódik. Gaoan, Jiangxi tartományban a kínai sertéstenyésztés egyik központja, évente két millió állat kerül a vágóhídra. De most valamilyen rejtélyes eredetű fertőzés miatt sok állat hullott el. Ám a sertéstelepek vezetői ezt eltitkolták és a beteg állatok húsát is eladták. Ráadásul a darabolás és a feldolgozás olyan higiéniai körülmények között zajlott, hogy még az egészséges állatok húsa is veszélyessé vált volna. És minderről most nem egy internetes portálról, hanem az állami televízió riportjából értesülhetett a kínai publikum. A vizsgálat javában folyik: eddig 12 vezetőt tartóztattak le, és kirúgtak 8 olyan közegészségügyi funkcionáriust, akik ha valóban odafigyelnek, megakadályozhatták volna a romlott hús értékesítését. A tv riportban arról is szó volt, hogy a gaoani sertés botrány nem egyedi eset, korábban is sokszor adtak el az ottani gazdaságok romlott húst, de csak most sikerült tetten érni őket. (Fotó:AFP)