Magyarország részesedést vásárolt a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében

Történelmi jelentőségű megállapodás született Magyarország és Azerbajdzsán között, amely lehetővé teszi, hogy hazánk részesedést vásároljon a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 5-én Bakuban jelentette be ezt a fontos lépést. A Shah Deniz mező éves kitermelése közelíti a 30 milliárd köbmétert, és a kitermelt gáz jelentős része az úgynevezett Déli Gázfolyosón keresztül Európába kerül.

A megegyezés értelmében Magyarország részesedést vásárol ebben a földgázmezőben, ami új dimenziót ad hazánk földgázellátásának. Ez a lépés növeli az ellátásbiztonságot, és Magyarország saját tulajdonban lesz a földgázszükségletünk jelentős részével. Ez történelmileg új helyzetet teremt az energiaellátásunkban, és nagyobb védettséget biztosít a piaci ármozgások és bizonytalanságok ellen.

A stratégiai partnerség Azerbajdzsánnal versenyelőnyt és biztonságot nyújt Magyarországnak az energiaellátás terén. Idén három fontos mérföldkőt értünk el: először vásároltunk földgázt Azerbajdzsántól, és júliusra létrejön egy közös vállalat, amely a Kaszpi-térségben termelt zöld energiát Közép-Európába juttatja.

A Mol azerbajdzsáni beruházásainak értéke elérte a kétmilliárd dollárt, és a vállalat már a dél-kaukázusi ország legnagyobb tengeri olajmezőjének harmadik legfőbb tulajdonosa. A Mol és a SOCAR között tárgyalások indultak a cseppfolyósítottgáz-beszerzési keretszerződésről. Azerbajdzsán új szereplőként stabilabb energiaellátást biztosít számunkra, és nagyobb biztonságot nyújt az energiaellátásban.

Forrás : https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/06/foldgazmezo-reszesedes-magyar-azerbajdzsan#google_vignette

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez