Hazánk legkisebb faluja Borsodban, ami kimaradt a választási kampányból

Szanticska egy aprófalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, és közigazgatásilag Abaújlak külterületi lakotthelye. Bár hivatalosan nem önálló település, a széles körben elterjedt vélekedés szerint Magyarország legkisebb lakott települése. A falu 1987-ben már “halottnak” nyilvánították, de újra benépesült. Ma már nincsenek romos házak, minden porta takaros, épül-szépül. A négy állandó lakos mellett van egy polgármester is, aki a szomszédos “nagyfaluban,” a 80 lakossal bíró Abaújlakban is tevékenykedik. Szanticska egy olyan hely, ahol a csend, a nyugalom és a természetközeliség találkozik, és ahol maradandó élményekkel gazdagodhatnak a látogatók.

– A szüleim fedezték fel Szanticskát bő két évtizede, itt ragadtam, rabul ejtett – mondta Pollák István, az aprócska település polgármestere. – Először mi is hétvégi lakként használtuk az öreg, kontyos parasztházat, évről évre felújítva. Vett itt házat orvos professzor, vállalkozó, művész, újraéledt Szanticska. Annyira, hogy rajtam kívül már négy állandó lakója, most, az önkormányzati és EU parlamenti választások idején négy szavazópolgára is lett a falunknak.

Ebből azonban semmit nem látni, nincs egyetlen választási plakát, párt sem tartott ott beszédet, kívül maradt a politika. Ahogyan azt az egyik budapesti falulakó említette, összetartó közösség az övék, itt nincs széthúzás.

Kép forrás : https://femina.hu/utazas/szanticska-latnivalok/

Forrás : https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyarorszag-legkisebb-faluja-

(Visited 19 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez